Bohuslav Sobotka - ilustrační snímek

Bohuslav Sobotka - ilustrační snímek Zdroj: Tomáš Blažek / Mafra / Profimedia

Společná evropská armáda? A za co, pane Sobotko?

Na pondělním setkání s velvyslanci v Praze řekl premiér Bohuslav Sobotka, že potřebujeme společnou evropskou armádu. Je to skvělý nápad — stejně realistický, jako když bezdomovci plánují, že si koupí vilu.

Sociální demokraté mají univerzální politické řešení na libovolný typ problému. Spočívá v tom, že když se vynoří nebo začne vynořovat nějaký problém, tak se na jeho řešení založí úřad, instituce či aparát. Zcela v duchu této letité levičácké tradice přichází premiér s plánem něčeho, co by k ničemu nebylo, co nepotřebujeme a na co nemáme.

V Evropě, jak je všeobecně viditelné, narůstají bezpečnostní rizika. Ruskem počínaje přes imigrační krizi až po teroristy z evropských muslimských ghett. Výrazně se zvyšuje pravděpodobnost, že se budeme muset vypořádat s útokem. Klasickým, hybridním, postmoderním — takže přesně nevíme, jak bude vypadat. Ale víme zcela jistě — musíme být jako Evropa vojensky chráněni. K tomuto účelu jsme si zde, v západní Evropě, založili Severoatlantickou alianci, zkráceně NATO, kdyby to pan premiér neznal. To má garantovat naši bezpečnost a bránit nás. Přesto má pan premiér zjevně pocit, že NATO nestačí a že potřebujeme společnou evropskou armádu.

Při vstupu do NATO jsme se zavázali, že budeme na obranu dávat dvě procenta HDP. To jsme dali naposledy v roce 2005. Dle tabulek ministerstva obrany se v letech 2013 a 2014 dostaly výdaje na úroveň 1,08 HDP. Loni podle statistik NATO dalo Česko na svou obranu 1,06 procenta HDP. Odhad pro letošní rok je 1,04 procenta. Do roku 2020 jsme se zavázali výdaje zvýšit na 1,4 procenta HDP.

Toto veselé konstatování ovšem znamená, že až tohoto zářného vytyčeného cíle dosáhneme, bude to pořád o 0,6 procenta HDP méně, než jsme se zavázali platit při vstupu do Aliance.

Takže pane Sobotko! Jeden vojenský blok, který by měl garantovat naši bezpečnost, už tu máme. Jmenuje se NATO, kdybyste nevěděl. A toto NATO bude schopné nás řádně chránit, ovšem jen v případě, že na jeho provoz a rozvoj budeme platit alespoň tolik, co jsme slíbili. Takže zakládat spojenou evropskou armádu je úplný nesmysl. Naopak hluboký smysl by dávalo přebytky našeho státního rozpočtu neprožrat, jak vesele činíme, ale přesměrovat je do armády. Abychom hradili alespoň ty peníze, k jejichž platbě jsme se zavázali. Dvě procenta HDP. Jenom pro srovnání: Vojenský rozpočet Ruska i USA činí 4,4 procenta jejich HDP. Tak asi tak... Nepotřebujeme evropskou armádu, potřebujeme plnit své závazky k NATO — a ono nás pak ochrání.