Brexit, grexit, czexit, frexit...

Brexit, grexit, czexit, frexit... Zdroj: pixabay

Sčítání referenda ve Westminsteru.
Velká Británie po svém odchodu z EU oslabí, míní český premiér Bohuslav Sobotka.
Jacques Rupnik.
Britský premiér David Cameron na podzim skončí ve funkci. Kvůli výsledku referenda, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU.
Ilustračni koláž
6
Fotogalerie

Jacques Rupnik: Unii trhá politika emocí

David Cameron vstoupí do dějin jako politik, který chtěl řešit vnitrostranický problém a ukončil kvůli tomu více než 40letou účast své země v procesu evropské integrace. Británie měla k evropské integraci vždy ambivalentní vztah. V padesátých letech ji zamítla.

Pak se zase Britové dlouho doprošovali vstupu, který nakonec schválili v roce 1975 dvoutřetinovou většinou v referendu. Po nástupu Margaret Thatcherové začal v osmdesátých letech sílit směr, který zpochybňoval základní myšlenku sdílené suverenity a chtěl omezit EU na zónu volného obchodu. Po pádu Tonyho Blaira tento směr jen sílil. A nyní tedy „suverenisté“ konečně slaví své velké vítězství.

Přichází po kampani, v níž nešlo o fakta a racionální argumenty, ale o ochranu identity, tedy o politiku emocí. O ochranu před migrací, ne ovšem jen tou z Blízkého východu, ale z východní Evropy: milion Poláků, ale i Litevci, Slováci, Rumuni a Bulhaři jsou podezíráni ze zneužívání štědrého pečovatelského státu. Je to paradox. Mnoho Východoevropanů sdílelo britskou vizi EU, ale Britové dnes opouštějí unii také kvůli nim.

CELÝ KOMENTÁŘ SI PŘEČTĚTE ZDE>>>