Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ČTK

Přichází comeback Václava Klause?

Den před Silvestrem odvysílala Česká televize půlhovinový rozhovor s Václavem Klausem, který podle mého skromného odhadu bude začátkem jeho politického comebacku. Léta jsem ho neslyšel mluvit tak rozumně a přijatelně.

Nejdříve k formálním stránkám projevu, které mne jako sociálního psychologa doslova uchvátily: Klaus prošel přeměnou! Není to ten starý Klasu, totálně arogantní a ješitný držitel klíčů nejen klíčů, ale i Pravdy. Je seběvědomý, ale ješitnost a sebestřednost, která z jeho projevů kdysi čišívala, je jako mávnutím kouzelného proutku pryč. Pokud bych měl jeho výkon zhodnotit jedním slovem, tak byl uměřený.

Důležitější než forma je samozřejmě i obsah, ale než se k obsahu rozhovoru dostanu, musím shrnout situaci kolem migrační vlny. Je to v rámci kontinuity textu nevyhnutelné. Do Evropy se valí obrovský problém, jehož rozměr ukázala jeho loňská předehra. Migrační vlna, příchod možná jednoho a půl milionu lidí nekompatibilní kultury. Lidé - normální běžní občané, žádní extremisté - nejen v Česku, ale v celé Evropě mají zcela legitimní strach, podpořený skutečností, že s migranty přicházejí po výcviku v Sýrii i evropští džihádisté, aby tu zabíjeli jako v Paříži. Tento strach je politickou korektností zatlačen do soukromí, lidé se jej i bojí projevovat, aby nebyli za rasisty a xenofoby. A neexistuje žádná přijatelná standardní politická síla, která by se k problému stavěla čelem. Sociální demokracie a TOP09 dělají, že normálka se nechumelí, Sobotka sluníčkářsky agituje, ODS by se ráda vyhraňovala, ale nemá jediného politika, kterého by bylo možné si zapamatovat. Takže se proti uprchlíkům viditelně vyhraňuje Babiš, a trio Adam Bartoš, co za vším vidím Židy, pokus o reanimaci politické mumie Miroslava Sládka, a pan docent Martin Konvička se svým mlýnkem na masokostní moučku. Trio je zastřešené Milošem Ovarovičem Zemanem.

Je samozřejmé, že nechuť k jmenovaným subjektům může celou řadu lidí včetně mne odpuzovat natolik, že je nikdy - přestože mnoho z toho, co říkají o uprchlících, je svatá pravda - nebudu volit. Ti gentlemani jsou prostě zkompromitovaní. A jiná legitimní politická síla pro dejme tomu „slušné xenofoby“ tu není. Přestože nechuť k uprchlíkům je masovým postojem zcela neextremistické populace.

Předsilvestrovský projev Václava Klause pravděpodobně ukázal, že si té prázdné niky všiml a že ji obsadí. Kultivovaně, bez sprosťáren a urážek, tak v klidu a s milým přátelským úsměvem starého vzdělaného profesora řekl, že tahle migrační vlna je pochod na Evropu, že hlavním viníkem imigrační vlny je Německo, a jmenovitě pozvání paní Merkelové, a že tu krizi svou neschopností obrany v podstatě vytvořila sama Evropa. A já měl pocit, jako když jsem jsem viděl Klause před dvaceti, pětadvaceti lety, když rozjížděl tržní ekonomiku, a fandil mu stejně jako tehdy.

Nevím, zda bude Václav Klaus kandidovat na prezidenta, spojí se s nějakou stranou, nebo si nějakou založí. Ale pokud ji na bázi myšlenek, které říkal v Událostech komentářích znovu vstoupí na politickou scénu, má reálnou šanci na úspěch. Nevím, zda jej změnil věk nebo úkol, který před sebou cítí. Ale po tom projevu se pro mne opět stal volitelným politikem.