Kongres žen nabízí toleranci a slevy

Kongres žen nabízí toleranci a slevy Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kongres žen nabízí toleranci a slevy

S nemalým úžasem jsem si přečetl výzvu Kongresu žen k tomu, aby se v mediích hodně cenzurovalo a dělala se v nich sluníčkářská propaganda. Podepsán Kongres žen. Podrobnějším studiem jsem pochopil, že je to něco jako genderově uvědomělý Svaz žen. 

V internetových diskusích samozřejmě mažeme - třeba když tam někdo napíše, že má jít nějaká skupina lidí do plynu. Ale otevřená debata o uprchlících - otevřená nejen sluníčkům, ale i zásadním odpůrcům imigrace - je záležitost, kterou potřebujeme, jak se říká v jižních Čechách, jak prase drbání. Proto jsem si se zděšením přečetl výzvu Kongresu žen, organizace, o jejíž existenci jsem dosud neměl tušení:

„KONGRES ŽEN VYZÝVÁ MÉDIA, aby komentovala dění korektně a bez šíření strachu a hysterie z uprchlíků, zvala do pořadů odborníky a odbornice věnující se tématice migrace, nikoliv osoby podněcující nenávist a xenofobii, šířila informace o fungujících modelech integrace a příbězích lidí, kteří opustili svou zem a zachránili tak život sobě a své rodině, a odmítala diskutéry a komentáře, které jsou v rozporu s lidskostí, nabádají k násilí nebo štvou proti náboženským a národnostním menšinám a důsledně moderovala diskuze čtenářů.“ Zdroj ZDE.

Co to je? To někdo ještě v roce 2015 vážně vyzývá media, aby dělala propagandu? Je celkem jedno, jestli sluníčkářskou nebo jakoukoliv jinou. Rozhodl jsem se tedy podívat, co ta partička je zač. „Kongres žen je neziskovou a nevýdělečnou iniciativou organizací, institucí a osobností z neziskového, akademického, uměleckého, veřejného i soukromého sektoru. Platforma Kongres žen je sdružením nadstranickým, jeho činnost není spojena s žádnou politickou stranou. Kongres žen nabízí zajímavý prostor pro setkání nejen žen a možnost diskuze nad tématy, které hýbou nejen ženským světem.“ A co jsou to ta témata? Na jejich webu jsem se dočetl, že děvčata nejsou žádný slepice, protože za zásadní témata považují „ženy a sexismus v médiích, ženy a sociální média, ženská témata v médiích, ženy v rozhodovacích pozicích v médiích“. Jasně: Takže emancipované samonosné ženy, které se vyhýbají obvyklé ženské nakupovací tuposti a honem na slevy, ale zabývají se hlubokými filosofickými otázkami. Velmi bohulibé.

Proč všechno tak bohulibé ale musí vždycky mít skryté nečisté pozadí, proboha? Proč je ten svět tak zlý? Proč Kongres žen, které nejsou slepicemi, také provozuje svůj Klub? „Klub Kongresu žen vám přináší možnost být první u nových informací, zajímavé slevy i možnost podpořit myšlenku konání této akce. Díky členství v Klubu se můžete také podílet na přípravě chystaných ročníků a máte zaručeno, že se ke slevám a nabídkám dostanete jako první. Individuální členství pro fyzické osoby – 150 Kč ročně. Jako jednotlivkyně či jednotlivec získáte přednostní vstup a slevy na akce Kongresu, přednostní rezervaci míst na Kongresu žen, přednostně bezplatné služby na Kongresu žen (koučink, poradenství, genderový trénink).“

Prostě - Kongres žen při veškeré snaze dát najevo, že jeho členky nejsou nějaké konzumní slepice, má už na mainpage nabídku slev. Ach jo...