Osvobození Prahy

Osvobození Prahy Zdroj: Profimedia.cz

Jiří X. Doležal: Žádná okupace, v roce 1945 nás Rudá armáda osvobodila!

Ještě devátého května 1945 na našem území za naši svobodu umírali rudoarmějci. Proč dnes mnozí zpochybňují, že nás Rudá armáda osvobodila od nacismu? Bylo to osvobození, ne obsazení nebo dobytí! Obsazeni ruskou armádou jsme byli až o třiadvacet let později.

 

Jak se dnes vcelku oprávněně pozastavujeme nad agresivní imperiální politikou Kremlu, tak najednou začali ti nejuvědomělejší soudruzi z druhé strany vykládat a psát v komentářích, že nás vlastně sovětská armáda v pětačtyřicátém neosvobodila, ale dobyla. A že po jejím zásahu se naše země dostala do stejné totality, jakou byla nacistická okupace.

Je to překrucování dějin, lhaní a alibismus první třídy. Něco, k čemu nás neopravňuje ani Putinova agrese proti Ukrajině. Bez ohledu na to, co dělá ruská armáda dnes, nás v pětačtyřicátém opravdu osvobodila od nacismu. Její vojáci, kteří naši svobodu zaplatili životem, jsou hrdinové a neexistuje žádný argument, který by jejich hrdinství a oběť mohl zpochybnit.

Mnozí inlelektuálové dnes mudrují, že nás Sověti tenkrát neosvobodili, ale okupovali. Že následkem jejich osvobození byl puč v osmačtyřicátém a dvacet let totality. Takový postoj bych psychologicky nazval extrapunitivním. Což znamená „vinu nacházející venku“. Za to, že po osvobození Rudou armádou v České republice začali zvedat hlavu komunisti, a to, že po dalších třech letech provedli puč a chopili se moci, nebylo zásluhou Rusů nebo Sovětů. Rudá armáda krátce po osvobození odjela na Východ, a za vlnu poúnorové totality nemůže ani ona, ani Stalin. Za prvních dvacet let bolševické totality si můžeme sami.

Ano - v osmašedesátém nás sovětská armáda skutečně okupovala. V osmašedesátém šlo bezpochyby o invazi. Pováleční komunistický puč ale byl Made in Czechoslovakia, přestože to na náš národ háže nehezký stín. Proto bychom neměli - abychom se sami vyvinili - obviňovat z poválečného komunistického puče Sověty. Rudá armáda za něj skutečně nemohla. Veškerá vina padá na Čechy, na náš národ, který komunistům moc de facto bez odporu předal. A Rudé armádě patří za květnové osvobození dík bez ohledu na to, že se stala o třiadvacet let později armádou okupační.