Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Co se to děje? Jsem hrdý na Zemana

Tento text mi vynese další kýbl nadávek do presstitutů a korouhviček, ale mě to nedá. Musím zase souhlasit se Zemanem, a dokonce být hrdý na to, jak odvážného a přímočarého prezidenta máme. Že by přestal pít?

„Jsem Žid!“, řekl Zeman. Přesněji: "Znáte ten známý slogan: Ich bin ein Berliner. Nyní musíme všichni říci: Jsem Žid!" A já mu za to děkuji. Promluvil na konferenci organizace, kterou naši palestinští přátelé označují za sionistickou. Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (AIPAC) - vlivná lobby pro prosazování zájmů Izraele v USA tvožená nejen Židy, ale i americkými katolíky, kteří chtějí podpořit demokracii ve Svaté Zemi.

Je mi úplně jedno, jakou politickou hru tím Zeman hraje, nakolik byl projev vykalkulovaný, a nakolik ho dehonestuje jinými svými projevy. To, co na kongresu řekl, je prostě SPRÁVNÉ, a já z potlesu vestoje od americko - izraelských lobbystů měl stejnou radost, jako kdysi ze standing ovations po projevu Václava Havla v americkém Kongresu. Zeman prostě ťal do živého, řekl něco, co by si měl začít už zase říkat každý slušný člověk v Evropě. Protože taková vlna teroru proti Židům a brutálního antisemitismu, jaký nyní zažívají Židé v Evropě i v Izraeli, tu nebyla od holocaustu.

Lidi - dokonce ani Zeman - nejsou černobílí. Některé projevy prezidenta jsou otřesné a těžko omluvitelné. Ta část Zemanovy osobnosti, která se věnuje Izraeli, ale má neoddiskutovatelně pravdu a říká něco, o čem hromově mlčí politici většiny Evropy. Děkuju za to panu prezidentovi - celkem bez ohledu na to, co si o něm jinak myslím.