Michal David

Michal David Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Michal David, symbol Sametové revoluce...

Každoročně chodím na novoroční ohňostroj. Letos nepůjdu, mohl bych se v davu pozvracet z libé hudby, která letos ohňostroj doprovodí.

Cituji server kudyznudy.cz: "Odpálení novoročního ohňostroje proběhne na Letné, ohňostroj bude trvat 10 minut a 15 vteřin. Ohňostroj bude rozdělen do pěti obrazů. Alegorii Sametové revoluce doprovodí hity Michala Davida."

Pro neznalé - Michal David skutečně symbolem je, ale nikoliv revoluce, nýbrž normalizace. Husákovského knedlíkového režimu plného nesvobody, špiclování a strachu, režimu šedi a politických vězňů. Písně Michala Davida byly hitem v době, kdy zavírali do vězení Havla a Plastiky a vycestování deset kilometrů západně od Chebu vyžadovalo takzvanou výjezdní doložku.

Nyní ho - pro pamětníky naprosto zvrhle a nepochopitelně - chtějí vydávat za alegorii protikomunistického převratu. Zpěvák se podle mínění pořadatelů ohňostroje stává alegorií boje proti bolševismu - přitom za komunistů byl symbolem právě jejich, komunistické, pokleslé a normalizační zábavy. Takže jeho letošní rehabilitace je doslova výsměchem.

Ale je to pochopitelné. K moci se po pětadvaceti letech demokratického tápání opět dostávají nomeklaturní kádry KSČ, pézeťáci a estébáci nejrůznějších odrůd a odstínů. Prostě - ve městě, kde je z milosti Bureší primátorkou Krnda, je Michal David zcela přijatelným a v podstatě samozřejmým symbolem toho, kam tato země směřuje. Pryč od demokracie, zpět k husákovské, či spíše babišovské normalizaci.