Útok na jeruzalémskou synagogu

Útok na jeruzalémskou synagogu Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Čeká Evropu další odsun?

Ve východním Jeruzalémě zadržela izraelská policie kontejner z Číny, označený jako vánoční dárky. Uvnitř byly mačety, dýky a nože pro východojeruzalémské Araby. Kolik podobných kontejnerů míři k evropským muslimům? 

Neustále se opakující excesy islamistů dříve nebo později přestanou náš kulturní okruh bavit. Hledat rozdíly mezi islamistou a muslimem je jistě zábavné v pražské kavárně, ale na pařížském předměstí či ve východním Jeruzalémě rozdíl mezi těmi termíny trochu splývá.

Neuplyne den, aby nedošlo k dalšímu útoku muslimů na nemuslimy. Útoky muslimů na jiné muslimy jsou popravdě ještě častější, ale to je vnitroislámský spor, do kterého nám nic není. Pro nás je důležité, jak vypadá postoj muslimů k nám - to jest k naší euroatlantické civilizaci, jíž je Izrael nedílnou součástí. A ten postoj vyjadřují muslimové nejčastěji právě v Izraeli. Třeba tím, že povraždí modlící se Židy v synagoze, nebo tím, že najedou autem do lidí čekajících na tramvaj a zabijí tříměsíční mimino.

Izraelcům už došla trpělivost dávno, a jejím nejlepším výrazem je plot kolem pásma Gazy, a nově budované kontrolní posty policie ve východním Jeruzalémě. Musíme se však smířit s tím, že stejně tvrdý postoj k islámu a muslimům jako Izrael bude muset ve jménu vlastního přežití přijmout i Evropa. Je jen otázkou, zda si islám podobná opatření vykoleduje salámovou metodou - načítáním škod po drobných teroristických útocích - nebo zda se Evropa probudí až tehdy, když se musulmanům povede zase něco většího jako 11. září. Bez ohledu na způsob procitnutí bude Evropa muset své muslimy oddělit plotem, stejně jako to činí Izrael. Nebo spíš - protože na našem kontinentě není islám úplně původním náboženstvím - budeme muset evropské muslimy odsunout do zemí původu. Jinak nás vyvraždí. Čísla z Izraele jsou alarmující: Za poslední týdny zabili muslimští teroristé víc Židů, než za uplynulé dva roky.

Evropa bude mít tři možnosti: Nechat se vyhubit, zahájit holocaust muslimů, nebo muslimské obyvatelstvo odsunout, jako Češi vyhnali Němce. Přestože je to jediné alespoň částečně eticky přijatelné řešení, lepší než nechat se vyhubit či muslimy vyvraždit, je pořád do té míry neetické a nepřijatelné, že z toho mrazí. Ale pokud muslimové nepřestanou systematicky zabíjet příslušníky naší civilizace, nezbyde nám než aplikovat princip, který jsme dávno zavrhli - princip kolektivní viny. A nasazení tohoto principu do reality bude mít tak destruktivní účinky na naši demokracii, na naše demokratické myšlení, že se naše kultura do základu promění.

Bez ohledu na to ale islámský svět dělá všechno proto, aby Evropu v dohledné době donutil všechny muslimy vyhnat, a pak se s tím traumatem vlastní viny sto let vyrovnávat, jako se dodnes mravně vyrovnáváme s vyhnáním Němců.