Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Pavel Hofman

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Romové jsou mnohem lidštější než majorita

Po půl roce si dopřádám dovolenou, tak si na rozloučenou dovolím článek, jímž opravdu pohorším řadu čtenářů. Zpět mám být až za tři neděle a za tu dobu mi snad odpustí.

Nadřazená bílá majorita České republiky si vůbec neuvědomuje, že v některých rysech základního lidství jsou Romové na mnohem vyšší civilizační i etické úrovni než bílá majorita. Už od dob paleolitu se lidstvo stará o členy lidské tlupy, kteří zestárli a nejsou už plně soběstační. Bílá majorita naší republiky se této letité civilizační tradici rychle vzdaluje a jediní, kdo odolávají, jsou Romové.

Pohybuji se v prostředí a jsem ve věkové skupině, kde se celá řada mých přátel či kolegů stará o své již staré a někdy i nemohoucí rodiče, a i já jsem dosloužil mamince tak, že mám čisté svědomí. Tato tradice se však drží ve středních vrstvách, a pokud má nějaká sociologická komparace smysl, musí se provádět na sociálně srovnatelném vzorku.

Takže když se podíváme do romského ghetta, politicky korektně do sociálně vyloučené lokality, vidíme tam v každé druhé místnosti stařenu či starce. Žijí — dožívají — spolu s mladými, jsou organickou součástí rodiny, a pokud je někde nějaký osamělý starý Rom, tak je to prakticky s jistotou bezdětný člověk. Pokud se však pohybujete ve srovnatelném prostředí jako v romském ghettu, ale s majoritním obyvatelstvem — různé kolonie a party bezdomovců, nejnižší vrstvy, jež nechci nazvat „white trash“, nýbrž přesněji a méně urážlivě „sociálně nepřizpůsobiví etničtí Češi“, tak tam žádní starci nejsou. Kromě těch osamělých. Zatímco u sociálně nepřizpůsobivých Romů v ghettu mají dědečka vedle v místnosti, z českých bezdomovců či lidí na okrají společnosti většina své rodiče neviděla léta.

Pokud je ovšem nechodí vyžírat — že by jim pomáhali, je nevídané. Vyhlášený pražský asociál pan Jiří Kára se chodil ještě v padesáti občas najíst k mámě z jejího důchodu, ale z toho, co nakradl, jí nikdy nedal nic.

Podobnou informaci podávají domovy důchodců: Zdrcující většinu klientů tvoří etničtí Češi, a nejen ti bezdětní či vyžadující zvláštní péči. Odsunout bábu do důchodcáku, aby se uvolnil její byt pro dceru, je výsadou etnických Čechů, Roma by to ani nenapadlo. Takže mohu celkem kompetentně prohlásit, že ke svým starým se Romové chovají řádově lépe a mravněji než Češi. Takže se, milí čtenáři, těším na vaši kreativitu v příspěvcích na téma, že si teda mám ty Cikány nastěhovat domů, a jdu relaxovat!