Karol Sidon

Karol Sidon Zdroj: ČTK

TEREZA STONIŠOVÁ: Exodus Karola Sidona

Od 1. července tohoto roku už  nebude pražským rabínem. V pondělí se tato informace rozšířila českými médii zároveň s dovětkem, že si tento významný dramatik, překladatel a autor několika románů potřebuje urovnat osobní život a nadále se věnovat literatuře.

Jméno již brzy bývalého rabína zaplnilo novinové články od počátku tohoto roku již podruhé. Poprvé v souvislosti s prvním dílem tetralogie, jež nese název Altchulova metoda. Kolem vydání této knihy z počátku tohoto roku by zřejmě bylo o něco méně rozruchu, kdyby jeho autor, jakýsi Chaim Cigan, nebyl pražský rabín Karol Sidon. K autorství se přiznal až o něco později, když už se mediální spekulace šířily až nepříjemnou rychlostí.

A nyní je Karol Sidon opět skloňován – jeho kariéra rabína skončí prvního července, alespoň částečně. ČTK o tom informovala Dita Šnajdrová z Židovské obce Praha. Sidon funkci vrchního pražského rabína zastává od roku 1992. Vrchním zemským rabínem zůstává. Pro Český rozhlas poskytl Sidon rozhovor, v němž mimo jiné řekl, že sloučit svou literární činnost a činnost hlavního představeného židovské obce byl problém. Důvodem jeho odchodu je také věk a urovnání soukromých problémů – v souvislosti s nimi se v několika médiích objevily informace, že se rabín bude rozvádět kvůli poměru s jinou ženou. Ani jeho třetí manželství tak zřejmě není (nebylo?) uspokojivé.

V Praze dnes působí vedle Sidona jako rabín ještě David Peter. „Rabín Sidon se k tomuto kroku rozhodl s ohledem na svůj věk a skutečnost, že pražský rabín David Peter se po třech letech již velmi dobře adaptoval, a je tedy pravý čas postupně tuto funkci předat,“ stojí v prohlášení předsedy pražské židovské obce Jana Munka. O jeho nástupci ale bude vedení obce oficiálně jednat 14. července. Karol Sidon se narodil v srpnu 1942, je také spisovatel a autor divadelních her. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k zakázaným autorům, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič.

V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let. Také k období před rokem 1989 se vrací v románu Altschulova metoda, který jako první díl zamýšlené tetralogie vyšel letos na jaře. Sidon jej publikoval pod pseudonymem Chaim Cigan, brzy však jeho autorství vyšlo najevo. Publikováním pod jiným jménem chtěl autor pravděpodobně oddělit svou aktuální literární tvorbu od dalších svých aktivit, zejména svého působení v židovské komunitě. Román má sice formu politického a psychologického thrilleru, čtenáři v něm ale podle nakladatele najdou zejména bravurně napsaný napínavý příběh rozpjatý mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy. Autor v něm čtenáře seznamuje s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.