Noam Chomsky

Noam Chomsky Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Chomsky řekl, že se tu tolik za komunistů netrpělo. Škoda, že tu nebyl

Jeden z prominentních intelektuálních breptů západního světa Noam Chomsky dorazil do Olomouce a začal se svým kázáním. Můžeme předpokládat, že dívky a mladíci české levice dorazí na místo, padnou na kolena, budou líbat ikony s jeho obrazem, popřípadě mu utrhnou kus saka jako svatý ostatek, aby ho ukázali vnukům.

Brepta Chomsky se do toho dal docela rázně, koneckonců si na tom založil kariéru: „Východoevropští disidenti si v sobě utvrdili pocit, že oni byli ti jediní utlačovaní na celém světě. Latinskoamerické disidenty dnes v podstatě nikdo nezná, přestože se jednalo například o arcibiskupa, který byl zavražděn v okamžiku, když sloužil mši,“ uvedl Chomsky.

Chomsky by si měl předem ujasnit, kdo co ví a neví a nechovat se tady jako kazatel, který domorodcům vysvětluje, co je mikrovlnná trouba. Ten arcibiskup ze Salvadoru se jmenoval Romero, mudrc nás nemusí poučovat. K jeho hrobu se vydal i Jan Pavel II.

Ať si to pán dočte, když je lingvista.

Ať se přemoudřelý chlápek zeptá, co jsme dělali třeba v 80. letech, kdy jsme tu chodili na tajné semináře teologie osvobození z ciziny, abychom nevypadli jen jako superpravičáci. Chudák teolog Josef Zvěřina seděl 14 let ve vězení. Byl taky disident a chartista a intelektuál. Žvanil Chomsky učil na univerzitě přes padesát let. Zvěřina, přední intelektuál a dělník mnoha profesí, učil za celý život tak asi dva roky. Intelektuálové a disidenti v zemích východní Evropy měli podle Chomského privilegované postavení. „Žádní jiní intelektuálové nebyli velmocemi tak podporováni, přestože jejich (disidentů ve východní Evropě) pozice nebyla nijak výjimečná a ani to jejich utrpení nebylo nijak výjimečné. Přesto začali mít pocit, že svým způsobem výjimeční jsou,“ tvrdí Chomsky. Tak hlavně že Chomsky trpí. Musí to být utrpení létat od konference ke konferenci a třeba i mít nějakou nevolnost z lososových chlebíčků. Komunistický režim dvacet let popravoval a držel lidi třeba deset – patnáct let v kriminále, ale nic se nedělo. Dalších dvacet let zabili jen sem tam někoho, to je fakt, třeba Pavla Wonku nebo Přemysla Coufala, pálili lidi cigaretami a tloukli je v lese, tisíce lidí vydírali, sto tisíc uteklo do ciziny.

Moc jste netrpěli

ČTK cituje: Útlak v komunistických státech východní Evropy podle něj nebyl tak velký jako v jiných částech světa, které byly v „americké doméně“. „Přicházely tam o život statisíce lidí rukou teroristů, kteří byli dílem vycvičení v Rusku a kteří vraždili v Latinské Americe, na Filipínách nebo v jihovýchodní Asii,“ podotkl Chomsky.

Chomsky svůj názor na východoevropské intelektuály a disidenty dokreslil projevem československého disidenta a později prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu v roce 1990. Havel v Kongresu vystoupil se svým projevem krátce poté, co v Salvadoru armáda na místní univerzitě podle Chomského zavraždila šest předních latinskoamerických intelektuálů. Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v salvadorské občanské válce podporovala armádu a krajně pravicovou vládu. Sovětský svaz stál naopak na straně povstalců.

„Vzápětí na to přijel Havel do Spojených států, kde měl projev před Kongresem, za který sklidil obrovským úspěch a aplaus. Vlastně tam chválil Spojené státy jako obránce svobody,“ uvedl Chomsky. No jistě. Podle této logiky neměla Amerika podpořit Stalina. To byl stejně hnusný diktátor jako Hitler, ale co se dalo dělat, když bylo potřeba nacismus porazit. Porazit komunisty po celém světě je stejně nutné. Chomsky je hlavní osobností lingvistické konference, kterou pořádá Univerzita Palackého. Navštívil i Prahu, kde v pondělí obdržel nejvyšší vyznamenání Akademie věd ČR.

Možná, že rozumí nějakým písmenkům. Jinak je to nemorální trouba a produkt intelektuálního průmyslu, který se živí pliváním a pohrdáním a skutečnost a živí lidé jsou mu ukradení. Poslední agent CIA pobral víc rozumu, než lingvista Chomsky. Intelektuální znamená v tomto kontextu jen schopnost plodit kombinace, což už dnes každý počítač umí líp než 99 procent lidí. A jinak, když už mu Akademie věd ČR dala cenu, neměla by tedy vydat ještě nějaké prokletí na Havla?

Tuhle nedávno napsal Respekt, že pozvat intelektuální osobnost zas tolik nestojí. Tak to je snad i dobře. Ještě aby.