Referendum ve Švýcarsku

Referendum ve Švýcarsku Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Švýcaři řekli v referendu NE minimální mzdě. A udělali dobře

Ve Švýcarsku se v neděli konalo referendum o tom, jestli bude ve federaci uzákoněna minimální mzda. Ta měla být podle návrhu odborů ve výši 22 franků za hodinu. To by odpovídalo mzdě 4000 franků, na koruny v přepočtu 90 tisíc korun měsíčně. Chytří Švýcaři návrh v referendu odmítli a můžeme jim zatleskat.

Švýcarsko tak i nadále zůstane zemí, kde minimální mzda není uzákoněna. Referendum se konalo na popud odborů, které takto chtěly bojovat proti údajně nízkým mzdám. Odbory sesbíraly 112 tisíc podpisů pod petici, které potřebovaly pro to, aby se referendum konalo. Návrh ale odmítlo 76 procent voličů.

Průměrná mzda ve Švýcarsku činí šesti tisíc franků a navrhovaná minimální mzda by se dotkla asi deseti procent pracovníků.

Podle odpůrců návrhu by zavedení minimální mzdy zvýšilo Švýcarskou nezaměstnanost, která je nyní na úrovni čtyř procent. Kdyby firmy musely platit pracovníkům více než dosud, přesunuly by výrobu jinam.

Pro srovnání, v České republice minimální mzdu máme, a to na úrovni 8500 korun a nezaměstnanost máme dvakrát vyšší než ve Švýcarsku.

„V tomto referendu Švýcaři opět uplatnili to, díky čemuž dosáhli svého bohatství a jedinečného postavení v Evropě, ba ve světě, totiž pragmatismus a rozvážnost. Zjevně vycítili, že tažení proti příjmové nerovnosti, momentálně stále módnější v řadě zemí světa, se docela snadno může obrátit proti těm, jimž má vycházet vstříc, a odmítli potenciálně velice nákladný experiment,“ uvedl k tomu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Roklen24.cz.

Švýcaři chápou, že blahobyt nejde uzákonit. Škoda, že to nechápou naši politici a stále u nás minimální mzdu zvyšují.