OKD

OKD Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Babiš má pravdu, stát nemá dát peníze na záchranu Dolu Paskov

Už je to tu zase. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) přišel s myšlenkou, že by stát měl dát soukromé společnosti OKD, která provozuje Důl Paskov, přes miliardu korun na odstupné pro horníky a útlum těžby. Babišovo ministerstvo financí to odmítá. A má pravdu.

Stát kdysi prodal levně svůj podíl v OKD a firma pak velmi rychle vydělala desítky miliard. Dnes, kdy jsou ceny uhlí nízké a těžba nerentabilní, pokukuje ta samá firma po státu, aby ji pomohl. Nic takového by ale stát dělat neměl.

Už v 90. letech jsme mohli zaznamenat mnoho výroků a tvrzení politiků, že když dostanou horníci, kteří byli tehdy masově propuštěni po ukončení těžby uhlí na některých dolech v této oblasti, motivační peníze do možného začátku podnikání, tak to povede k zakládání malých firem, které udrží zaměstnanost v regionu. Jenže Moravskoslezský kraj i dnes trpí poměrně vysokou nezaměstnaností. A je pravda, že stát mu při řešení tohoto neutěšeného stavu moc nepomohl. Jenže to neznamená, že má podporovat OKD, která vydělala na těžbě desítky miliard a teď se tváří, že ty peníze neexistují. Ony třeba skutečně neexistují a byly někam „odkloněny“. Jenže to je problém OKD, ne státu.

Kolem celé kauzy už navíc dlouho slyšíme absurdní argumenty. Hornické odbory tvrdí, že by bylo dobré počkat, až se „situace zvrátí s cenou uhlí“. Prý se má počkat tak dva roky. Kam na podobné nesmysly odboráři chodí, není jasné. Při současném dynamickém rozvoji těžby břidlicového plynu po celém světě je to vysoce nepravděpodobné, že ceny uhlí porostou. Této suroviny není tolik potřeba.

Obrovským problémem se jeví i další zjištění ministerstva financí, a to, že OKD (vlastníkem je společnost NWR, ve která hrál významnou roli Zdeněk Bakala) nedrží na vázaných účtech finanční rezervu na nutné odstranění následků důlní činnosti, jak to ukládá zákon. Pokud je to pravda, tak by si orgány státu měly hodně rychle na OKD posvítit, protože pak by hrozilo, že stát bude muset ještě sanovat problém po soukromé společnosti v řádu dalších miliard korun.