Olga Sobotková

Olga Sobotková Zdroj: Blesk - Karel Kopáč, Martin Pekárek

VILIAM BUCHERT: Manželka premiéra Sobotky nemluví s novináři. A co má být?

Olga Sobotková je prý tajemná, nechce se fotografovat a nemluví s novináři. Pro někoho je to problém. Konkrétně pro některá média. Proč by ale paní Sobotková, manželka českého premiéra, něco podobného měla dělat? Pokud si chce udržet soukromí, je to pouze její věc.

Olga Sobotková „dostala“ naposledy média při návštěvě premiéra minulý týden v Berlíně. Na všechny dotazy odpověděla jedinou větou: „Je to má první cesta a těším se, jaké to bude.“ Nic víc. To musel být kouzelný pohled na novináře, kteří vždy jakoby napjatě čekají, když někdo mluví, mluví a mluví a je často úplně jedno, o čem mluví.

Kolegyně Kateřina Eliášová z Lidových novin dokonce o tom, že paní Sobotková na veřejnosti nemluví a nechce na sebe nic prozrdait, napsala v sobotu velký článek. Ten končí absurdními větami (jedinou omluvou pro podobné nesmysly by bylo, pokud to byl vtip, jenže to vůbec nikdo z kontextu zprávy nepozná): „Už tedy víme, jak paní premiérová vypadá, teď ještě zjistit, co si myslí. Třeba jaký je Bohuslav Sobotka manžel nebo kdo po večeři doma myje nádobí.“ Proboha, a proč bychom měli vědět, kdo u Sobotků myje nádobí? Bohatě nám stačí, co si předseda vlády myslí o veřejných zakázkách či Ukrajině.

Hon po „poznání“ paní Sobotkové je zcela nesmyslný. Pokud ona nechce komunikovat s médii, je to jejím právem a nikdo by se v tom šťourat neměl. Nikdo nepotřebuje vědět, co ví o složené daňové kvótě, ani zda ji trápí genocida ve Středoafrické republice. Také nepracuje jako šéfka kabinetu za státní peníze pro předsedu vlády, jako tomu bylo v případě Jany Nagyové a Petra Nečase, ani netlumočí za peníze Úřadu vlády premiérovi Jiřímu Paroubkovi, jak to bylo v případě jeho současné ženy Petry.

Olga Sobotková ať si dělá, co chce. A pokud bude chtít zase někomu říci další jednu větu, je to jen na ní. Třeba těm, kteří po tom tak moc touží, prozradí, kdo u Sobotků myje to nádobí…