Billboardy

Billboardy Zdroj: Archív

Lesem billboardů hurá na východ

Billboardy u silnic jsou odporné. Těžko říct, jestli víc przní města, nebo přírodu. Každý rok kvůli nim několik lidí zemře a každý den kvůli nim někdo nabourá, protože nedává pozor. Přes křiklavé plakáty nejsou vidět dopravní značky. Člověk si někdy připadá, že nejede po silnici, ale že omylem zabloudil do letákové džungle v nadpřirozené velikosti.

 

V moudrých zemích, jako je Německo, tento strakatý smog odstranili. Česko se k nim mohlo přidat, ale neudělalo to. Neumíme nic ani pořádně zakázat.


Majitelé a pronajímatelé billboardů mají z pronájmu jistě hodně peněz, ale velké reklamní plochy jsou také nepostradatelné při volbách. Takže bylo jasné, že to odpůrci billboardů nebudou mít v Parlamentu proti lobbistům lehké. Už vidím ty kolibříko-mazánkovské pozornosti poslancům, ale taky silný argument: vy nám billboardy nezakážete, my vám je pak pronajmeme před volbami. Levně.


Proti tomu člověk, jemuž se o billboard­ zabil syn, může postavit jen vlastní smutný příběh.


Takže když zákon prošel Parlamentem, v duchu jsem poslancům děkoval. Senát jsem bral už jen jako potvrzení toho, že se Česko vydává civilizovaným směrem.


Jenže pak se objevila senátorka Veronika Vrecionová, jež se přes noc stala odbornicí na dopravu. Přišla s pozměňovacím návrhem, který zákaz billboardů zmírnil. Hádáte správně, nikoliv ve prospěch lidí, ale ve prospěch majitelů billboardů.


Navrhla z něj vyloučit silnice II. a III.třídy a místní komunikace, mezi něž samozřejmě patří i hlavní městské tahy, u kterých mají billboardové firmy nejvíc obřích tabulí.


Senátorka v rozhovoru pro Radio Česko vysvětlila, že by reklamní společnosti přišly o důležitou část příjmů a lidé v nich zaměstnaní o práci. Pozoruhodný přístup někoho, kdo je placen za to, aby chránil zájmy občanů.


Senát pozměňovací zákon schválil a minulý týden i sněmovna. Starostliví poslanci se najednou začali zajímat o to, aby obce nepřišly o peníze z pronájmu a lidé v reklamkách o práci.


Takže se budeme dál zabíjet a nedávat pozor. A při návratu z ciziny hned poznáme, že jsme právě vjeli na východ.