Zlato

Zlato Zdroj: Profimedia.cz

Administrativní manipulace s cenou zlata

Po měsíci přišla zase panika: výprodej na zlatu, prodejte všechno! Cena mezi 21. a 26. zářím klesla o více než 250 dolarů…

…jenže stejně jako v srpnu s tím souvisí administrativní zvýšení marží na obchod se zlatem a dalšími kovy ve velkém množství.

 

Když v srpnu klesla cena zlata asi o 200 dolarů, ukázalo se, že Šanghajská burza zvýšila marži na obchod se zlatem o 26 procent. Hned na to americká CME zvýšila marži o 27 procent.

 

Proč je to důležité? Ve velkém je zlato obchodováno pomocí něčeho, čemu se říká finanční páka. Ta umožňuje obchodníkovi otevřít pozici na zlatě (nebo na čemkoliv jiném) ve výrazně vyšší částce, než ve skutečnosti má k dispozici. Jakou minimální část peněz svých pozic k tomu potřebuje, určuje například právě CME. A určuje to pomocí marže (margin). Když ji zvýší, musí obchodníci dodat peníze, nebo část pozic uzavřít a vycouvat.

 

To se stalo v srpnu a stalo se to i teď. Na trhy zřejmě o něco dříve uniklo páteční rozhodnutí, že od pondělí se zvyšuje marže na zlato na CME. Ta zvýšila i marži na zlato a měď. Ruku v ruce s tím šla i burza v Šanghaji, která o 20 procent zvýšila marži na stříbro.

 

Před měsícem kvůli tomu spadla cena zlata o 200 dolarů, aby pár dní na to dosáhla nového rekordu. Toto pondělí v devět ráno klesla cena unce až skoro na 1540 dolarů, v jednu odpoledne už ale byla přes 1620 dolarů. Na panice se dalo vydělat…

 

To ale neznamená, že za pár dní bude cena zlata zpět na devatenácti stovkách. Americká centrální banka (Fed) překvapila svým posledním krokem, který neznamenal další tisknutí peněz. To také přispělo k poklesu ceny zlata (a pádu cen akcií). Část finančních domů může mít znovu výraznou potíž s likviditou, a tak rovněž raději zpeněží své investice na zlatě.

 

Existují ale skutečně důvody, aby se trvale obrátil trend? Zmizely dluhy? Vymyslel někdo levnou průmyslovou výrobu zlata? Ne…