Demonstrace DSSS

Demonstrace DSSS Zdroj: Jiří Benák / iDnes.cz / Profimedia.cz

A co kdyby dav romskou ubytovnu dobyl?

Člověka napadá, co by se asi stalo, kdyby na Severu nebyly všechny ty policejní kordony a dav lidí s mačetami, holemi, kameny a podobně mohl dojít k cíli. Rozbili by jen okna a rozřezali peřiny? Vyvlekli by nějakého „nepřizpůsobivého“ ven a zbili? Třeba taky zabili?

 

Tenhle konflikt vypadá trochu jinak, než jsou rituály bojů mezi všelijakými neonacisty a anarchisty a aktivisty (nechci házet do jednoho pytle). Zatím to nevypadalo, že by nějaký průvod těchto lidí budil zabijácký dojem. Až teď.

 

Jisté je, že v dohledné době se nic nevyřeší. Policie nemůže kordon kolem ubytoven dělat donekonečna. Nebo může? To nás asi přijde dost draho. Navíc je pravděpodobné, že „druhá strana“ se rozhodne postarat se o svou obranu sama. Hochů s noži je tam taky dost. Pokud tam ještě žijí nějací Romové, co se o něco snaží, nejspíš utečou. Zbytek zůstane.

 

 

Na to, aby stát rozrušil ghetta, zlikvidoval lichváře, zarazil drogy a hráčství, trval na školní docházce, tlačil na veřejně prospěšné práce pro nezaměstnané, potlačil bílý i černý rasismus, na to nemá už nikdo moc energie a peněz. Zima přijde, ale horko bude nejspíš ještě pokračovat.