Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Reuters

Viliam Buchert: Jen počkej, Putine! Bude možné s ruským vůdcem někdy vyjednávat o míru?

Mezinárodní trestní soud udělal bezprecedentní krok – vydal zatykač na Vladimira Putina. Ten se kvůli tomu už zřejmě nikdy neobjeví v Evropě, ale omezuje to i vyjednávání o míru.

Před rokem, kdy se ruská invazní vojska valila Ukrajinou, by se tvrzení, že Vladimir Putin bude hnán soudem k odpovědnosti za válečné zločiny, jevilo jako sci-fi. V pátek 17. března ale Mezinárodní trestní soud v Haagu (International Criminal Court, ICC), jehož smluvními stranami je 123 zemí světa, na něj (i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou) vydal zatykač. V odůvodnění se kromě jiného píše: „Pan Vladimir Vladimirovič Putin (…) je údajně odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a za válečný zločin nezákonného přesunu obyvatelstva (dětí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace… Existují oprávněné důvody se domnívat, že pan Putin nese individuální trestní odpovědnost za výše uvedené trestné činy.“ Podnětem k vyšetřování byly žádosti 39 národních vlád, většinou evropských.

Mohlo by se zdát, že spravedlnost je na dobré cestě. Ovšem zatykač má spíše symbolický charakter, protože Rusko jurisdikci ICC neuznává (podobně jako USA, Čína nebo Izrael) a bude na mezinárodním společenství, aby jej vymáhalo, protože soud nemá vlastní policejní síly. Reálná šance na proces s Rusy u tohoto soudu je tak krajně nepravděpodobná.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!