Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Podnikám, tedy jsem. Některé firmy své zaměstnance do švarcsystému přímo nutí

Počet drobných živnostníků, kteří si podnikáním skutečně vydělávají, v Česku stále narůstá. Úměrně tomu se zvyšuje i jejich vliv na chod tuzemského hospodářství. Podle nedávného rozhodnutí Evropské komise budou moci tito podnikatelé, tedy osoby samo­statně výdělečně činné (OSVČ), dokonce zakládat i odbory.

Abychom učinili statistikám zadost, na začátek uveďme, že podle evidence České správy sociálního zabezpečení vzrostl za první tři čtvrtletí letošního roku počet těchto OSVČ o 31 tisíc na 1,109 miliónu osob. Větší část tohoto přírůstku pak tvořili živnostníci, kteří tuto činnost mají jako hlavní zdroj svých příjmů. Dohromady jich nyní v České republice je 654 tisíc, zatímco pro zbylých 455 tisíc osob jsou finance z podnikání přilepšením k jejich výdělku ze zaměstnání.

 

Švarcsystém

Podle ekonomů v žádné jiné evropské zemi nemají tito drobní živnostníci pro chod hospodářství takový význam, jako je tomu u nás. Důvodů je zřejmě vícero. Jednak to je hospodářský růst, který ještě nedávno naše země zažívala. Tento růst pak generoval novou poptávku po službách či zboží, jež dosud nebyla uspokojena a mnozí v ní viděli novou příležitost k vlastní seberealizaci nebo jako ideální bokovku. Na druhou stranu růst počtu OSVČ je i důsledkem vysokého zatížení ceny práce skrze odvody na sociální a zdravotní pojištění. Zkrátka pro řadu firem je lepší zaměstnat držitele živnostenského listu, který pro ně udělá smluvenou práci, ale nestojí podnik již další peníze navíc. Nebudeme si nalhávat, že tu pak nepochybně jsou i firmy, jež do tohoto švarcsystému své zaměstnance přímo nutí a ti mnohdy nemají na výběr

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!