Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné

Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
12
Fotogalerie

Jan Tománek: Vše bylo řečeno, je načase přestat mlčet!

Více než rok se snažíme s lékaři, vědci a právníky, kteří se sdružují kolem sdružení Zdravé fórum, hledat pravdu, nesrovnalosti a informovat o tom, co se v naší společnosti ohledně covidu ve skutečnosti děje, protože ti, kteří by to za normální situace měli dělat, fatálně selhali a stále selhávají.

V první řadě se jedná o novináře, kteří by po každé jednotlivé kauze korupce, lži a manipulace měli dávno skočit, ale oni ze strachu, kvůli čtenosti, nebo v domnělém zájmu „záchrany lidstva” záměrně mlčí. A co hůře, vše, co se jim zdá onen jediný narativ pravdy jakkoli narušovat nebo dokonce rozbíjet, se snaží potlačit a dehonestovat. A tak i veřejnoprávní média naskočila na nicneříkající nálepky označení jako dezinformátor, konspirátor, antivaxer a antirouškař, kterými jen nepříjemnou pravdu bagatelizují a zesměšňují.

Ještě fatálnějšího selhání se ale dopustili vědci a především lékaři, kteří jako mávnutím kouzelného proutku, nejenže zapomněli na veškeré základy medicíny a virologie, které všichni studovali na školách, ale bohužel se i v mnoha případech zpronevěřují přímo Hippokratově přísaze. Naštěstí se ale najdou výjimky, které nemlčí, ale je jich jednak zoufale málo. A jejich hlas je bohužel záměrně v médiích potlačován a jsou opět označováni za dezinformátory. Bez argumentů, oponentury, faktů. Pouze ad hominem.

Pak jsou mezi námi samozřejmě lékaři, kteří z pouhé hlouposti, vlastního strachu, nebo ze zištných důvodů nasedli na vládní linku a jen přikládají pod kotel covidového šílenství. A zbytek z těch téměř padesáti tisíc lékařů mlčí, podobně jako většina společnosti. Jsou konformní, bojí se o svá teplá místa a nechtějí se zašpinit, nechtějí, aby si o nich soused, nebo slovutný kolega profesor, myslel, že jsou snad také dezinformátoři. Nebo je jim to prostě jedno: nasadí, píchnou, nepřemýšlí. Autority by jim přece nelhaly, minulost se nemůže opakovat…

Ale ono vše, co se dnes kolem nás děje, je přitom jen vyústěním a katalyzátorem skutečnosti, kam se naše společnost dostala a co jsme my sami dopustili. Vzpomínám v této souvislosti na příběhy přátel o tom, co se děje ve velkých korporacích. Zcela vážně se tam baví o zřizování toalet pro třetí pohlaví, přitom je všem jasné, že je to donebevolající kravina. Ale nikdo to neřekne nahlas, aby nebyl označen za homofoba, udržuje se status quo, mlčí a hra se hraje dále.

Král je dokonale nahý, většina společnosti to moc dobře ví, ale raději mlčí, protože mlčet je pohodlné. Však ono to přejde, on se o to postará někdo jiný… Ne! - Nepostará! A čím déle budete mlčet, tím těžší bude ten rozjetý vlak lži, manipulace a strachu zastavit. Sami to poznáte tak, až jednoho dne budete před tím vlakem nevyhnutelně stát, už nebude nikdo, kdo by jej mohl zastavit. Rozdrtí i vás. Bohužel, lidé se ozývají až v okamžiku, kdy se jich problém začíná osobně dotýkat, což se stalo teď v případě části lékařů, policistů a hasičů, kteří našemu sdružení v posledních týdnech začali ve velkém psát maily s dotazy, co mají dělat proti tlaku na povinné očkování, že to zašlo příliš daleko…

Ano zašlo, ale vy se musíte ozvat! Vy všichni, kteří víte, ale z různých důvodů se bojíte a mlčíte, protože pokud to neuděláte, bude to jen horší a ozvat se bude stále těžší a těžší… My už řekli vše a většinu z toho minimálně desetkrát, jenže data a fakta už nikoho nezajímají. Lidé je ze strachu nechtějí vidět. Teď je to jen na vás, kteří vidíte, ale bojíte se promluvit - stačí přestat mlčet!

Jan Tománek, autor je spisovatel, režisér a zakladatel sdružení Zdravé fórum

Video placeholde
Demonstrace na Staroměstském náměstí. (17. 11. 2021) • Václav Burian