Jaké budou letos Vánoce?

Jaké budou letos Vánoce? Zdroj: Michal Kořán

Ozdoby jsou jistota. Jinak ale budou letošní Vánoce kvůli epidemii dost jiné.
Jaké budou Vánoce? Určitě s rouškami.
Ozdoby jsou jistota. Jinak ale budou letošní Vánoce kvůli epidemii dost jiné.
Pohádka O Vánoční hvězdě
Jak to vypadalo na Staroměstském náměstí v minulosti
10
Fotogalerie

50 dnů do Vánoc. V čem budou letos kvůli koronaviru jiné a na co se můžeme už teď připravit

Žádné nebo velmi omezené vánoční trhy, stejně tak firemní večírky a dětské besídky. Obchody v tom lepším případě otevřené jen při dodržení přísných pravidel, nákup většiny dárků online, ale část jich kvůli přetížení zásilkových služeb přijde možná pozdě. Méně utracených peněz. Půlnoční mše přes počítač, rozhodně ne v kostele našlapaném až po kůr. A pro plno lidí také méně návštěv blízkých. Je sice teprve začátek listopadu, ale tímhle si už můžeme být skoro jistí. Co dál?

Do Štědrého dne zbývá ještě 50 dnů, do začátku adventu měsíc a nikdo neumí s jistotou předpovědět, jak vážná bude situace s nákazou. Není proto ani možné říct, jaká budou platit omezení, zákazy a příkazy. Přesto je ale už teď jisté, že letošní Vánoce budou skromnější než předchozí. Ať už na množství a cenu dárků, na doprovodné kulturní a společenské akce, ale kvůli obavám lidí třeba i na obyčejná rodinná setkání.

Zavřené obchody

Otevření kamenných obchodů bohužel není na pořadu dne. Čísla, na jejichž základě by mohla začít diskuse o úpravě současných opatření, budou podle vicepremiéra Karla Havlíčka k dispozici zhruba za 10 dnů. To už jsme v polovině listopadu, přičemž ovšem nikde není řečeno, že se pak cokoliv uvolní. Ministr vnitra Jan Hamáček (ale i další členové vlády) už se nechali slyšet, že nouzový stav a s ním spojená omezení, jako je třeba i uzavření obchodů, budou nutná i po 20. listopadu. Ne, neznamená to, že se kamenné obchody do Vánoc neotevřou - je dokonce pravděpodobné, že nějak ano. Ale zcela jistě už pak nebude na nákupy moc času a navíc se dají očekávat přísná opatření, aby v prodejnách nebyla hlava na hlavě. Spoléhat na to při nákupu dárků nemusí dobře dopadnout.

Přetížené zásilkové služby

Bezpochyby více než kdy jindy proto budou dominovat dárky koupené přes internet. A ani s tím není dobré otálet. Už v posledním říjnovém týdnu bylo doručováno o 50 až 100 procent více balíků než loni ve stejnou dobu. „Rostoucí trend čekáme i nadále. A to nejen kvůli Vánocům, ale i kvůli běžným nákupům standardního zboží. To je důsledek zavřených kamenných obchodů,“ potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Doručování balíků před Vánoci bude navíc komplikovat i další věc – ve velkých firmách bylo dřív před svátky běžné, že jedna doručovací dodávka přivezla najednou objednané zásilky pro větší počet lidí, kteří si je nechali poslat na adresu do zaměstnání. Teď ale plno lidí pracuje z domova a doručovatelé proto budou muset rozvážet stejný počet balíků na mnohem větší počet míst. Česká pošta se i kvůli tomu usilovně snaží nabrat brigádníky.

Na to, že extrémní vytíženost doručovacích služeb může s blížícími se svátky působit problémy, upozorňuje také společnost, která provozuje logistickou firmu Zásilkovna. Jedním z důvodů je enormní množství objednávek, k čemuž se ovšem přidává i další nepříjemný aspekt - ze čtyř tisíc výdejních míst jich má Zásilkovna zhruba desetinu nuceně mimo provoz. Jde právě o ty v zavřených kamenných obchodech. „Proto je dobré nenechávat nákupy na poslední chvíli,“ doporučuje marketingový ředitel Karol Guláš.

Méně peněz na dárky

Nejistota, kterou lidé kvůli epidemii pociťují už od letošního března, se promítne do toho, kolik toho najdou pod stromečkem. Skoro pětina Čechů je připravena utratit za dárky méně než loni. Někdo přišel o práci, někdo se toho bojí, jiný šetří pro jistotu. Další polovina respondentů průzkumu, který provedla Equa Bank, je ochotna dát letos za dárky maximálně to, co o rok dřív. A jen sedm procent plánuje, že se plácne přes kapsu a pustí víc peněz. Zbývající třetina dotázaných zatím ještě neví a čeká, co bude.

Zrušené trhy a koncerty

Vánoce nejsou jen nákupy a dárky, ale i předvánoční atmosféra. I ta letos utrpí. V řadě měst a obcí nebudou tradiční vánoční trhy. Zrušení těch nejznámějších na pražském Staroměstském náměstí oznámil magistrát už koncem října. Důvodem jsou davy lidí, které se na místě vždy scházejí. „Vzhledem k epidemiologické situaci by to bylo nevhodné,“ uvedl radní Jan Chabr. Stejně se rozhodli třeba i v Českých Budějovicích, Kladně a desítkách dalších míst, kde spolu s trhy ruší i doprovodné kulturní akce, které se v adventním čase na náměstích obvykle konaly. Někde nicméně ještě radnice nehodily ručník do ringu, trhy neodpískaly a vyčkávají na aktuální vývoj epidemie.

Skoro určitě se ovšem nebudou konat vánoční trhy ve školách, při nichž děti prodávaly své výrobky, ochutnávaly cukroví, zpívaly koledy... I když byly na začátku roku školy ještě otevřené, většinou do nich neměl kromě dětí a učitelů nikdo přístup – i rodiče prvňáčků museli zůstat venku. Pokud by se do Vánoc podařilo školy otevřít, rozhodně to nebude jinak. Školní besídky jsou pasé úplně – děti na ně ani neměly příležitost cokoliv nacvičit.

Stromky a kapři snad budou

Těžko říct, co se může ministrům urodit v hlavě, ale uplynulý víkend dává naději na rozumný přístup – když o dušičkovém víkendu umožnili kolem hřbitovů prodej věnců, svíček a dalšího pietního zboží, doufejme, že nezaříznou ani prodej vánočních stromků a ryb. Sdružení pěstitelů vánočních stromků pro jistotu zcela vážně upozorňuje, že jejich prodej přes internet není reálný. „Narážíte hlavně na problém neochoty přepravních společností vozit stromky náchylné na poškození, ale také na neúměrné zvýšení jejich ceny o dopravní náklady,“ řekl místopředseda sdružení František Valdman.

Půlnoční mše nejspíš přes internet

Vatikán počítá s tím, že církevní Vánoce budou letos virtuální. Papež se nebude osobně setkávat s věřícími, na mše bude mít přístup jen omezený počet lidí, osobní účast budou muset nahradit přímé přenosy. Své poselství Urbi et orbi pronese papež 25. prosince nejspíš před prázdným Svatopeterským náměstím. Zda stejný postup zvolí církev i v Česku, není zatím zcela jasné, nicméně je velmi nepravděpodobné, že by epidemická situace umožnila obvyklou davovou účast na půlnočních mších.

Méně návštěv

Tady se do změn nepromítnou ani tak striktní zákazy a příkazy vlády, ale spíš nálada, která ve společnosti panuje. Vánoce sice tradičně bývají časem setkávání, ale… Hodně lidí se prostě bojí, jsou opatrní a společenské kontakty dle doporučení omezují na minimum. A nevypadá to, že by je to o svátcích mělo úplně přejít. Z průzkumu Equa Bank vyplývá, že 15 procent lidí je připraveno o Vánocích návštěvy příbuzných a známých omezit. Dalších 40 procent počítá s tím, že se rozhodnou až podle aktuální epidemické situace. Jen zhruba třetina si nechce nechat epidemií Vánoce změnit a chce navštívit známé a příbuzné jako každý rok.

Firemní večírky on-line

Aniž by to bylo možné doložit nějakým průzkumem či tvrdými daty, bude letos určitě dramaticky méně firemních večírků. Zaměstnavatelé, kteří chtějí mít lidi v práci a ne v karanténě, a kteří je kvůli tomu nechávají raději v případě možnosti pracovat z domova, je nesvolají před svátky na společný promořovací mejdan. A to ani tehdy, kdyby bylo kam, tedy kdyby byly otevřené hospody, které jsou teď nuceně mimo provoz. Agentury, které se dříve na pořádání večírků a podobných akcí na klíč specializovaly, se sice snaží vymýšlet a nabízet různé on-line večírkové varianty, kdy by se lidé sešli a připili si alespoň přes obrazovku počítače. Je ale otázka, zda a jaký o to bude zájem.

Home office – pomoc i metla

Na úplnou nebo alespoň částečnou práci z domova přešly desítky tisíc lidí. Z rozhovorů s nimi plyne, že se to promítne i do podoby vánočních svátků. Lze ovšem zaznamenat dva diametrálně rozdílné názory na to, zda kladně či záporně. První skupina pracujících z domova tvrdí, že ušetří čas za dojíždění, nezdržují se povídáním s kolegy, odpadnou jim delší pracovní obědy, a díky tomu zvládnou práci rychleji a zbude jim víc času na domácnost (vánoční úklid, pečení, výzdobu). To jsou vesměs lidé bezdětní nebo s většími potomky (případně zajištěným hlídáním). Druhou skupinu pak tvoří lidé, kteří při plné práci z domova musí ještě částečně suplovat učitelku (pomáhat dětem se školou), kuchařku, družinářku a vedoucí zájmových kroužků. Lidé z této skupiny tvrdí, že letos nestihnou na Vánoce připravit vůbec nic, protože už teď by potřebovali, aby měl den o několik hodin víc.

U stromečku zarostlí a oškliví?

Pokud by do Vánoc neotevřela kadeřnictví a kosmetické salóny, hlasovala by nejspíš nemalá část žen pro úplné zrušení letošních svátků. „Ke kadeřnici chodím jednou za dva měsíce a měla jsem k ní jít den poté, co jí vláda salon zavřela. Jestli půjdu pod stromeček s deseticentimetrovými odrosty, Ježíšek se vyděsí a všechny dárky si odnese!“ naříká v nadsázce padesátiletá zdravotní sestra z velké pražské nemocnice a rovnou dodává, že i některé další kolegyně jsou ze zavřených kadeřnictví zoufalé. Minimálně v ženských kolektivech jde zjevně o mimořádně bolestné téma, které přebíjí i zavřené obchody. Což je logické – nový účes, gelové nehty ani brazilskou depilaci vám zásilková firma před svátky domů nepřiveze.