Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Michaela Říhová

Petr Mach: Babišova éra končí. Co bude za rok? Česká politická scéna je zcela ideově vyprázdněná

Babišova pozice na české politické scéně se zdála neotřesitelná. Jak už to ale na tomto světě bývá, přišla neočekávaná „černá labuť“: Nezvládání koronavirové krize láme Babišovi vaz. Antibabišovské koalice se srocují a premiér již přemýšlí, co bude dělat po volbách, protože další vládu nejspíš nesestaví. Česká politická scéna ale i po Babišovi zůstane zoufale ideově vyprázdněná.

Třetina lidí, kteří chodili k volbám, pravidelně volila Babiše. Jeho věrní voliči věřili, že on vše zařídí za ně, že je pro ně jistotou v nejistém světě a lepší alternativou než „ó-dé-es“ a „Kalousek“. Tato jistota ale vzala za své. Ještě na jaře se Babiš chlubil, jak jsme zvládli koronavirus nejlíp na světě. Ubezpečil občany, že už žádné zavření ekonomiky nebude. Jenže teď na podzim lidé vidí, že už nejsme nejlepší na světě, spíš naopak, a že sliby o nezavření ekonomiky neplatí. Jednou Babiš zasáhne jako hrdina antirouškařů, že ve školách roušky nebudou, že je to nesmysl, pak říká, že neměl dost informací a že všichni chtěli rozvolnění. Babiš už není ta jistota, za kterou ho měli, už nepůsobí jako kapitán, který na rozdíl od všemožných nemehel kolem ví, co se má udělat. Proto mu preference padají.

Ještě více padá podpora Babišovým koaličním partnerům – komunistům a sociálním demokratům, kteří budou rádi, pokud se do sněmovny vůbec dostanou. Pak i třicet procent bude Babišovi na nic, když se ostatní spojí proti němu.

Kariéristům, kteří naskočili na Babišův vlak, brzy dojde, že s jejich pozicemi bude po volbách konec, a začnou loď opouštět a zaháčkovávat se u budoucích vládců. I Babišovi už musí hlavou běhat, co bude dělat za rok touto dobou.

Babiš zanechá naši zem budoucím vládám s rekordním nárůstem státního dluhu a s klesající ekonomikou.

Nelze si ovšem dělat velké iluze, že by současná opozice zvládala krizi lépe. Jednak vývoj krize, hospodářství a státních dluhů je v ostatních zemích světa podobný. Krom toho, opozice základní opatření nezpochybňuje, spíš na jaře říkala, že uvolnění mělo přijít dřív, a nyní, že uzavření mělo přijít dřív. Opozice ani nezpochybňuje různé kompenzace placené živnostníkům a zaměstnancům ze státního rozpočtu, takže pokles ekonomiky a rozpočtový deficit by byl nejspíš pod Kalouskovou, Bartošovou nebo Fialovou vládou podobný.

Až bude po volbách Babišovi jasné, že nesestaví vládu, rezignuje na pozici předsedy hnutí, stáhne se z politiky, vyndá Agrofert zpět ze svěřenského fondu a unaven bude přemýšlet, jak svoji megafirmu předá potomkům. ANO bez Babiše není nic a pro voliče nebude mít žádnou atraktivitu. Kariéristi se rozutečou a po hnutí zbyde jen horda voličů, kteří nebudou vědět, kam patří.

Vládnout nám nejspíš budou levicoví Piráti a středopravý slepenec lidovců, ODS a TOP. Pro pravicového voliče žádná sláva. Slepenec se ve volbách i po nich omezí na to, co má společné, to je hlavně to, že nemá rád Babiše a že má rád EU. A jestli současná opozice vyhraje, nebude to tím, že by jí přibývali voliči nebo že by měla lepší program, bude to jen propadem Babiše a jeho spojenců.

Česká politická scéna tedy bude ideově vyprázdněná ze dvou stran. Voliči po Babišovi nejsou ani vpravo, ani vlevo. A slepenec antibabišovské opozice se bude programově z logiky svého vzniku a spojení jasnému pravicovému vymezení vyhýbat. Na skutečný souboj politických idejí si tedy budeme muset asi ještě další čtyři roky počkat.