Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného. Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Primář se celý svůj profesní život věnuje péči o děti s poruchami krve a kostní dřeně.
Jan Blatný
Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020)
Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020)
Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020)
8
Fotogalerie

„Trestně stíhaný estébáku, odstup!“ vyzýval nedávno Babiše. Teď se lékař Blatný stal jeho ministrem

Padesátiletý hematolog Jan Blatný, který vystřídal v křesle ministra zdravotnictví Romana Prymulu, musel projít v posledních dvou letech zajímavým myšlenkovým přerodem. Zatímco dnes se nechal Andrejem Babišem uvést do ministerské pracovny a stal se vzhledem ke koronakrizi klíčovým členem kabinetu, ještě nedávno ozdobil jeho podpis petici za Babišovo odstoupení.

Jméno Blatného a jeho manželky Dany je uvedeno pod peticí "Chvilka pro rezignaci". Tu spustila v únoru 2018 iniciativa Milion chvilek pro demokracii. 

"My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!" stojí v petici, kterou do dnešního dne podepsalo více než 438 tisíc lidí.

Zatímco někteří ze signatářů odmítli své jméno na webových stránkách petice zveřejnit a znají je jen její organizátoři, Jan Blatný i Dana Blatná jsou zde uvedeni plnými jmény i s profesí a bydlištěm. "Jan Blatný, Jinačovice, lékař," má mezi petenty pořadové číslo 213 613. Dana Blatná, OSVČ se stejným bydlištěm, je k dohledání o osm míst dříve.

Z informací na webových stránkách petice je možné vyčíst, že manželé Blatní přibyli mezi signatáře v druhé polovině března 2018. Dvě stě deset tisíc podpisů se nashromáždilo do 17. března, o deset tisíc víc jich bylo 19. března 2018. Lékaři patří mezi petenty k šesté nejpočetnější profesní skupině - Babišův odchod jich tímto způsobem požaduje 6 623. Osoby samostatně výdělečně činné jsou s počtem 27 212 dokonce na druhém místě statistik.

Petice Chvilka pro rezignaci, pod níž je mimo jiné i jméno nového ministra zdravotnictví Jana BlatnéhoPetice Chvilka pro rezignaci, pod níž je mimo jiné i jméno nového ministra zdravotnictví Jana Blatného|Internet

Jména Jana Blatného i jeho manželky Dany jsou pod peticí za odstoupení Andreje BabišeJména Jana Blatného i jeho manželky Dany jsou pod peticí za odstoupení Andreje Babiše|Internet

 

Jaká změna se v Blatného myšlení udála, že byl nyní ochoten vstoupit do vlády trestně stíhaného premiéra, vedeného jako agent StB? Reflex se ho opakovaně pokoušel kontaktovat na soukromém mobilním telefonu, jehož číslo získal od Blatného kolegů, bohužel marně. Nereagoval ani na zaslanou sms zprávu s prosbou o krátký rozhovor. Dana Blatná sice telefon zvedla, ale odmítla s Reflexem hovořit. "Nezlobte se, ale s médii nebudu vůbec komunikovat. Přeji vše dobré," uvedla pouze a zavěsila.

Dotazy proto redakce zaslala i na oficiální e-mail tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví, úřad však zatím nereagoval. Na tiskové konferenci při nástupu do funkce ministra zdravotnictví Blatný nicméně dostal otázku, zda může svůj podpis pod peticí potvrdit, případně vyvrátit. "Prosím, pod jakou peticí?" zeptal se nejprve ministr. Po zopakování a upřesnění dotazu pak s Babišem za zády pokrčil rameny, zakroutil hlavou a řekl: "Ne."