Vydlabané dýně – symbol Halloweenu

Vydlabané dýně – symbol Halloweenu Zdroj: ČTK / Igor Zehl

Halloweenské koledování aneb Jak jsme si americký lidový svátek počeštili

Strašidelné masky, svítící dekorace z dýně, do kterých jsou vyřezané děsivé tváře. A sladkosti. To je svátek Halloween. V Česku nemá dlouhou tradici, ale v rodinách s malými dětmi se těší čím dál větší oblibě. Proč?

Ačkoliv bude 31. října až za pár dnů, vrcholí navzdory pandemické situaci v necelé třetině domácností příprava jeho oslav. I když je každoročně velký zájem o organizované akce v botanických zahradách, od roku 2015 roste v Česku popularita původní tradice koledníků. Současně ubývá odpůrců Halloweenu jako amerického svátku. Proč stoupá počet zájemců o původní oslavu, při níž děti ze sousedství koledují ve strašidelných kostýmech o sladkosti a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu)?

 

Venkov a města

V dnešní době se děti nepohybují v městských čtvrtích tak svobodně, jak tomu bylo dřív. Na rozdíl od venkova si ve městě lidé na běžné sousedské vztahy nepotrpí. Na druhou stranu se mladí přátelí na sociálních sítích, kde zakládají skupiny pro lidi s podobným zájmem. Vznikají tak nové formy sousedství, kde sdílejí informace o všem, co se v jejich okolí děje, od parkování, třídění odpadu až po plánování komunitních aktivit. A tak aby jako správní „helikoptéroví“ rodiče neochudili své děti o strašidelné koledování, ale současně je dostatečně ochránili od traumat, která by mohly mít z toho, že jim u dveří, kde zazvoní, nikdo neotevře, vrcholí v těchto dnech na sociálních sítích registrace zájemců, kteří koledníkům otevřou a nějaký pamlsek jim dají.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!