V Česku proběhlo poslední slosování Účtenkovky.

V Česku proběhlo poslední slosování Účtenkovky. Zdroj: ČTK/Vít Šimánek/Ministerstvo financí

Rána z milosti pro Účtenkovku: Státní loterie na podporu EET skončila totálním propadákem

Fiasko a peníze vyhozené z okna. Takto se do české historie zapíše loterie Účtenkovka, skrze niž chtěla Babišova vláda „líbivě“ donutit Čechy, aby při nákupech vyžadovali vydávání účtenek. Očekávaný přínos se však nedostavil a erár se efektně – pochopitelně „v rámci boje proti šíření koronaviru“ - loterie zbavil.   

Poslední losování této loterie, kterou nemalá část české veřejnosti překřtila na „bonzačku“, proběhlo ve středu 15. dubna a neslo všechny atributy labutí písně. Zúčastnilo se ho 285 tisíc hráčů, kteří zaregistrovali bezmála 9 milionů účtenek, což bylo bezkonkurenčně nejméně za celou dobu trvání tohoto projektu. Abychom byli v obraze: v její hvězdné chviličce – v listopadu 2017 - Účtenkovku hrálo téměř 480 tisíc lidí. Za celou dobu trvání ji měsíčně v průměru hrálo 366 tisíc lidí, kteří průměrně posílali 15,5 milionu účtenek.

Ministerstvo financí lákalo lidi ke sběru účtenek peněžitými cenami, ale i možností vyhrát osobní automobily. Pro vylosované výherce bylo připraveno 30 tisíc cen, ale jen 16 z nich mělo nějaký skutečně viditelný dopad na finanční situace výherce. I zde se tak projevila zaběhaná a oblíbená politika ministerstva financí, která spočívá v tom, že chce od lidí co nejvíce, ale dá jim za to co nejméně. Dalšími příklady této praxe je například nastavení podmínek a úroků u státních spořicích dluhopisů, ale ostatně i u současné podoby kompenzací podnikatelům a podnikům postižených koronavirem. 

Mediální PR se však Účtenkovce moc nedařilo a počet hráčů trvale klesal. Přesto ministerstvo financí za peníze daňových poplatníků kupovalo poměrně masivní inzerci, ale svěřovalo ji jen vybraným médiím, vesměs těch, které Andrej Babiš odložil do svěřenských fondů. V závěru loňského roku vyšlo najevo, že podle statistik hráčského žebříčku zaregistroval první hráč v pořadí jen za samotný srpen 11 128 účtenek. Začaly se množit spekulace, že Účtenkovku ovládli roboti a profesionální hráči. Strážkyně státní kasy Alena Schillerová pak dokonce připustila, že ví o existenci „bazárku, kde si lidé začali účtenky směňovat“.

12 milionů pro provozovatele loterie 

Když vypukla epidemie koronaviru, jedním z kroků vlády bylo zastavení EET po dobu nouzového stavu a následujících třech měsíců. Účtenkovka tak pozbyla významu, přesto k jejímu restartu po opětovném náběhu EET už nedojde. Zkrátka se neujala a současné dění tudíž posloužilo vládě i jako vhodná kulisa pro její zrušení.

Zůstane však po ní pořádná finanční díra. Server hlidacipes.org spočítal, že celá tato legrace vyšla či ještě vyjde daňové poplatníky dohromady na necelých 224 milionů korun. Stát sice již účtenky neeviduje, nebudou žádná losování a tedy ani výplata výher. Ale vzhledem k tomu, že vypověděl smlouvu, která má výpovědní lhůtu jeden rok, bude stát ještě platit měsíční paušál provozovateli loterie, a to až do konce března příštího roku. Erár mu tak ještě zaplatí přes 12 milionů korun. Teprve až potom zazní zvonec a hazardu v režii státu bude konec.