Vpisky v nejstarší tištěné Bibli

Vpisky v nejstarší tištěné Bibli Zdroj: Lambeth Palace Libary

V první tištěné Bibli na světě byly objeveny dosud utajené poznámky

Unikátní latinsky psaná Bible, vytištěná v Anglii v roce 1535, vydala po téměř pěti stech letech nové svědectví. Lambetská knihovna v Londýně totiž uveřejnila unikátní objev, který učinil historik zkoumající tuto pamětihodnost: na jedné ze stran staletého dokumentu jsou patrné ručně psané poznámky.

Ručně psané poznámky na stranách této Bible se právě důkladně zkoumají. Zdá se, že byly pořízeny těsně po vydání Bible, tedy někdy během 16. století. Historik Eyal Poleg z Univerzity sv. Marie v Londýně tvrdí, že by se poznámky mohly týkat reformace. “Vpisky naznačují, že anglická reformace mohla být mnohem pozvolnější proces, než se zdá,” uvedl pro deník Telegraph britský historik s tím, že úplné rozluštění poznámek bude složité, protože se nacházejí na stránkách, které jsou slepené. Bude tak náročné je rozluštit, a nepoškodit přitom Bibli, jejíchž kopií existuje pouze sedm.

Bible byla vydána během panování krále Jindřicha Tudora VIII., známého především počtem svých manželek (během svého panování jich vystřídal šest). Známé jsou také jeho spory s církví - papež odmítal již anulování jeho prvního sňatku s Kateřinou Aragonskou, což vedlo Jindřicha Tudora k odluce Anglie od římského katolictví a založení anglikánské církve.

Lambetský palác s knihovnou, v němž je Bible momentálně uschována, je mimo jiné londýnským sídlem nejvýznamnějšího arcibiskupa cantenburského.