Závod vojenských hlídek

Závod vojenských hlídek Zdroj: Wikimedia Commons

Podivné kapitoly stoleté historie zimních olympiád: Vojenské hlídky, psi, koně a zvláštní hokej

Před sto lety se ve Chamonix konaly první zimní olympijské hry. Než se ustálil program, objevila se na zimních olympiádách řada divných sportů. Moderní olympijské hry vymyslel francouzský aristokrat Pierre de Coubertin jako poctu ideálům starého Řecka. Zimní olympiáda oproti tomu žádnou starověkou předlohu neměla a její pořadatelé měli v porovnání s letními hrami omezenou škálu sportů i sportovců. 

Soutěže v nejrozšířenější zimní disciplíně – bruslení – se nejprve pořádaly v dodatečném programu letních her. Zásluhu na tom měl Švéd Viktor Gustaf Balck, kamarád barona Coubertina a pořadatel zimních Nordických her ve Stockholmu. Na jeho popud se jako součást londýnské olympiády v roce 1908 odehrála soutěž v krasobruslení a v Berlíně roku 1916 měl přibýt i hokejový turnaj. Kvůli světové válce se ale hry nepořádaly a k oživení plánu došlo až v roce 1920 v Antverpách. 

První samostatné zimní hry pak proběhly v roce 1924 ve Francii pod jménem Týden zimních sportů a o rok později byly zpětně prohlášeny za první zimní olympiádu. Příznivci zimních radovánek tedy měli své hry, ale problém s nedostatkem disciplín jim zůstal. Na programu se proto objevovalo leccos.

Pokračování 2 / 7

Závod vojenských hlídek

Závod vojenských hlídekZávod vojenských hlídek|Wikimedia Commons

Na počátku 20. století nebylo sportovní lyžování příliš rozšířené. V severských zemích patřily lyže k běžným dopravním prostředkům, jinde v Evropě s nimi měli zkušenosti většinou jen obyvatelé hor a vojáci. Na prvním ročníku zimní olympiády se proto logicky musely vyskytnout závody šité na míru armádě. Závod vojenských hlídek absolvovala v roce 1924 čtyřčlenná družstva sestavená z velitele, jeho zástupce a dvou vojínů. Všichni členové soutěžili v uniformách, na zádech nesli batohy o váze 25 kg a pušku (výjimkou byl velitel, který měl pouze revolver). Na lyžích museli překonat 30 kilometrů horským terénem s velkým převýšením a vždy po 15 kilometrech střílet na terče vzdálené 250 metrů. Hlídka měla k dispozici 18 ran a za každý sestřelený terč se jí od času odečítalo 30 vteřin. 

Podmínky závodu se ukázaly být extrémně náročné. Ze šesti družstev doběhly do cíle jen čtyři, vojáci Polska a Itálie museli závod kvůli špatnému počasí vzdát. O stupně vítězů se podělilo Švýcarsko, Finsko a Francie, bramborová medaile zbyla na tým Československa. Naši vojáci Buchta, Bim, Josifek, Mittlohner zaostali za třetími Francouzi o pouhou minutu s časem 4 hodiny 19 minut 54 sekund. Vojenské hlídky sice soutěžily ještě na hrách v letech 1936 a 1948, ale jen v rámci doprovodného programu. Poté se z jejich závodů vyvinul moderní biatlon.

Pokračování 3 / 7

Skijoring

SkijoringSkijoring|Wikimedia Commons

Jak prozrazuje jméno, tato disciplína vznikla ve Skandinávii. Lyžař při ní třímá otěže připevněné na speciálním postroji a přes zasněžené pláně ho táhne kůň. Skijoring používali především vojáci jako formu rychlé dopravy na velké vzdálenosti a na severských Nordických hrách se v něm závodilo v několika rychlostních i technických disciplínách. Mezi velké obdivovatele skijoringu patřil sám baron de Coubertin, který se ho snažil prosadit do zimních olympijských her. Podařilo se mu to ale jen jednou, v roce 1928 ve švýcarském Svatém Mořici. Severská družstva se ale závodů nezúčastnila, protože v zimní olympiádě Skandinávci viděli konkurenci svých Nordických her. Na zamrzlém jezeře alpského střediska se proto utkaly pouze týmy Švýcarska a Itálie v rámci exhibičního závodu. Dominovali v něm domácí Švýcaři. Zlatou medaili získal Rudolf Wettstein, stříbrnou si odnesl Bibi Torriani, legendární sportovec, který vedl celých 20 let švýcarský hokejový reprezentační tým a k tomu ještě vyhrával závody v sáňkování.

Pokračování 4 / 7

Závod psích spřežení

Start závodů psích spřežení. Nikoliv na olympiádě, ale na Aljašce v roce 1915Start závodů psích spřežení. Nikoliv na olympiádě, ale na Aljašce v roce 1915|Wikimedia Commons

Bývá zvykem, že se pořádající země snaží zavést do programu olympijských her svou domácí disciplínu. Nejinak tomu bylo v roce 1932, kdy se zimní hry pořádaly v USA ve středisku Lake Placid a pořadatelé uvedli v rámci doprovodného programu závody psích spřežení. Všech 12 účastníků pocházelo ze severu USA a Kanady, kde musheři zajišťovali přepravu lidí a nákladů už od dob zlaté horečky na Klondiku. Program byl rozdělen na dva dny. Psovod a jeho šestispřeží během každého z nich absolvovali trasu dlouhou 25 mil a časy se sčítaly. Nejnižší celkový čas naměřili rozhodčí Kanaďanovi Emilu St. Goddardovi. Pouhých osm minut za ním se umístil legendární psovod Leonhard Seppala – hrdina štafety musherů, která se v roce 1925 probila tisícem kilometrů sněhových bouří a krutých mrazů do odříznutého aljašského přístavu Nome a přivezla umírajícím dětem lék na záškrt. Závodu se zúčastnila i Eva Seeley, jediná žena, která na olympiádě soutěžila v jiné než bruslařské disciplíně.

Pokračování 5 / 7

Lední metaná

Bavorská metaná na obraze vlámského mistra Bruegela z roku 1565Bavorská metaná na obraze vlámského mistra Bruegela z roku 1565|Wikimedia Commons

Tradičních zimních sportů není mnoho, a aby olympijské hry nebyly jen o lyžování a bruslení, museli pořadatelé na disciplíny povýšit i velmi obskurní kratochvíle. Hned na první olympiádě se proto odehrál turnaj v curlingu, který se pak vrátil na pořad her jen jednou v roce 1932 a znovuzrození se dočkal až v Naganu v roce 1998. Na dvou ročnících – v letech 1936 a 1964 – ho ale vystřídal příbuzný sport, kterému se říká bavorský curling neboli lední metaná. Zatímco u curlingu se kameny neodlepí z ledu a pomocníci vrhače jim umetají cestu košťátky, metaná je daleko dynamičtější. Kameny váží 4,3 kg, mají dlouhou rukojeť a připomínají přerostlý zvon na uvolňování odpadů. Hráč kámen v ruce rozkývá a vrhem po ledě se ho snaží dopravit co nejblíže k puku z tvrdé gumy. Soupeřící kameny i terč při tom může hodem vyrážet, takže si metanou můžete představit jako pétanque na ledě. Kromě toho se pořádají i soutěže v hodu na přesnost a na dálku. V roce 1936 měli na hrách v Garmisch-Partenkirchenu v metané silné zastoupení Čechoslováci a Karl Wolfinger získal v hodu na cíl bronzovou medaili. 

Pokračování 6 / 7

Zimní pětiboj

William Grut stříbrný zimní pětibojař z olympiády v roce 1948. Tady ovšem závodí v letním pětiboji. Ten mu šel ještě lépe.William Grut stříbrný zimní pětibojař z olympiády v roce 1948. Tady ovšem závodí v letním pětiboji. Ten mu šel ještě lépe. | Wikimedia Commons

Moderní pětiboj byl na pořad letních olympijských her zařazen už v roce 1912. Skládá se z běhu, jízdy na koni, střelby z pistole, šermu a plavání, a má tak simulovat zdatnosti a dovednosti vojenského zvěda. Jelikož průzkumníci musí bojovat v každém ročním období, vznikla k modernímu pětiboji i jeho zimní varianta. Jízda na koni, střelba a šerm zůstávají, plavání a běh ale nahrazuje běh na lyžích a sjezdové lyžování. Zimní pětiboj se objevil na olympiádě v roce 1948. Mezi 14 závodníky dominovali Švédové, kteří obsadili všechny stupně vítězů. Stříbrný William Grut pak získal zlato i v letním moderním pětiboji na olympiádě v Londýně a jako trenér dovedl k šesti titulům mistra světa a dvěma olympijským zlatům neporazitelného Larse Halla.

Pokračování 7 / 7

Bandy

Brankář v bandyBrankář v bandy | Wikimedia Commons/Arild Vågen, CC BY-SA 3.0

Jeden z nejdivnějších zimních sportů, bandy, se objevil v doprovodném programu olympiády v Oslu v roce 1952. Kříženec fotbalu, pozemního a ledního hokeje pochází údajně z Anglie, ale největší popularity se dočkal ve Skandinávii a v Rusku. Z fotbalu bandy zdědil jedenáctičlenné týmy, hrací čas 2 x 45 minut, ofsajdy, rohy, branky a veliké hřiště. To je ale pokryté ledem a hráči se na něm prohání na speciálních bruslích s dlouhými noži. Hokejky zase připomínají hole na pozemní hokej, jsou kratší a zahnuté. Brankář hokejku nemá, zato má velké vycpané rukavice, aby se mu lépe chytal tvrdý kulatý míček, který bandy používá místo puku. Jediný olympijský turnaj, který vyhrálo družstvo Švédska před Finy a Nory, příliš pozornosti nevzbudil. Bandy se proto do hlavního programu nedostal, na severu Evropy se ale hraje dodnes a malá asociace působí i v Česku.