Grigorij Rasputin

Grigorij Rasputin Zdroj: Profimedia

Grigorij Rasputin
Grigorij Rasputin
Grigorij Rasputin
Grigorij Rasputin
Grigorij Rasputin
6
Fotogalerie

Rasputinova smrt byla stejná jako jeho život - opředena strašidelnými legendami

Před sto sedmi lety přesně zemřel Grigorij Jefimovič Rasputin, postava ohromné historické fascinace. Muž, ze kterého se za léta nejdřív aristokratické, pak komunistické a nakonec západní propagandy stala téměř hororová legenda. Zemřel přesně tak, jak žil. Opředen pověstmi. Ale většina z toho jsou skutečně jenom pověsti. 

Rasputinův příběh musíte znát - podivný mystik přivandruje ze Sibiře do Petrohradu a v podstatě si omotá kolem prstu celou carskou rodinu. Důvod? Téměř zázračně zlepší zdravotní stav mladého careviče Alexeje. Ten trpí hemofilií a nejlepší lékaři, které car s carevnou povolají, si neví rady. Rasputin “mastičkáře” vyžene a celou noc se modlí u chlapcovy postele. A hle, careviči se zdraví pomalu navrací.

Za ta léta byla předložena spousta teorií o tom, jak přesně to Rasputin udělal. Ale ta nejpravděpodobnější hraje se dvěma faktory. Zaprvé, doktoři podávají chlapci žhavou medicínskou novinku, acylpyrin. Acylpyrin funguje proti krevním sraženinám, což znamená, že ředí krev. A to je pochopitelně to poslední, co pro hemofilika chcete. Takže Rasputin léčí chlapce už jen tím, že vyžene doktory z místnosti. Ta druhá a možná ještě důležitější věc, je fakt, že Rasputin je skálopevně přesvědčen o tom, že Bůh je na jeho straně. A má velice uklidňující vliv na velice zbožnou a jinak téměř hysterickou carevnu Alix. Ta se s Rasputinem uklidní, chlapec vidí, že je vše v pořádku a taky se uklidní a klesne mu krevní tlak. 

Kouzlo! 

Carský oblíbenec

Carevna teď samozřejmě nehodlá pustit Rasputina na krok, takže tenhle pobožný alkoholik s nenechavýma rukama, abychom kulantně vyjádřili jeho vztah k ženám, je stálým přívěškem carské rodiny. Car je nadšený, že může trávit čas se synem, ale jsme těsně před vypuknutím první světové, carské Rusko se rozpadá, císařská rodina se nezajímá o nic kromě zdraví synka a modlení… A dvůr se domnívá, že je to Rasputinova vina. 

Nepomáhá ani to, že o Rasputinovi a carevně kolují až pornografické fámy. A opět, pouze fámy, ale když takové řeči překročí určitou mez, už je z veřejnosti nevymažete. Takže šlechta se rozhodne, že musí zachránit císařskou rodinu samu před sebou. Tím, že nechají zabít Rasputina. A člověk, který se odhodlá k činu je jistý Felix Felixovič Jusupov.

Hororový večírek

Jusupov je naprosto klasická postava ruské aristokracie. Bohatý spratek z extrémně bohaté rodiny. A ten si s několika přáteli domluví s Rasputinem schůzku, při níž má k vraždě dojít. “Šílený mnich”, jak se mu mezi šlechtou říká dorazí a… zbytek příběhu známe jen proto, že o tom později Jusupov napsal ve své knize. 

Takže, podle Felixe je pro Rasputina přichystán koláč okořeněný trochou toho kyanidu. Grigorij Jefimovič do sebe prý během několika minut celý ten koláč natlačí, odříhne si a dožaduje se další vodky, zatímco si notuje “Yankee Doodle”, který hraje z gramofonu. Jusupov tedy prý jde pro další dobroty, ale vrátí se s kvérem a spiklenci a vysype do Rasputina tři kulky. Ten hlesne a lehne. Ale když se k němu vrahové nakloní, Rasputin má zaječet, vstát a utíkat pryč.

A teprve na tom útěku je Rasputin zastřelen finálně. Skupinka spiklenců se pak chvíli producíruje po městě, aby měli aliby a nakonec se vrátí na místo činu, zabalí Rasputina do kožichu, odvezou jeho tělo k řece a tam ho hodí do díry vysekané v ledu. Podle legendy se našla voda v plicích, míněno, že ještě žil, když skončil pod ledem. 

Problém je, že Jusupov tohle píše, když uteče z nově bolševického Ruska a v podstatě nemá peníze. Takže musí svoji historku udělat co možná nejbarvitější. A možná zajímavý detail: Jusupov se svým ghostwriterem tohle píší, zatímco na západě vycházejí první hororové filmy. Kdybyste chtěli hledat zdroj Felixovy inspirace. 

Rasputin tedy zemře 30. prosince 1916, přesně tak, jak žil. Opředen strašidelnými příběhy, které si o něm vymysleli ostatní. Ta opravdu hororová část je, že po jeho smrti se na dvoře nic nezmění. Carský pár je pořád dysfunkční a Rusko je pořád na cestě do pekel. Naivní představa, že Rasputinova smrt předejde pádu monarchie, se pochopitelně nenaplnila.