Hollywood

Hollywood Zdroj: Archív

Ikonické filmy, cíl vtipálků, ale i sebevražda herečky – legendární nápis HOLLYWOOD ční nad Los Angeles už 100 let

Jeden ze symbolů Spojených států amerických slaví sté výročí. Není to ale newyorská socha Svobody, Golden Gate Bridge v San Franciscu nebo snad sousoší Mount Rushmore vyobrazující čtyři bývalé prezidenty USA v Jižní Dakotě. Před sto lety byl na svahu kopce Mount Lee v Los Angeles postaven ikonický nápis HOLLYWOOD. Čtrnáct metrů vysoký a přes 130 metrů dlouhý nápis o devíti písmenech se stal kultovním místem kalifornské metropole. Jaký je příběh zřejmě nejslavnějšího popkulturního nápisu?

V první polovině dvacátých let minulého století potřeboval americký obchodník s nemovitostmi Harry Chandler zpropagovat nabízené parcely v severní části metropole Los Angeles, především ve Whitley Heights. Rozhodl se pro neotřelé řešení – na jižním svahu kopce Mount Lee v losangeleském Griffith Parku nechal 13. července 1923 vztyčit monumentální poutač s dřevěnými čtrnáctimetrovými písmeny hlásající tehdy ještě HOLLYWOODLAND. Původně měl nápis osvětlovaný čtyřmi tisíci žárovkami na tomto místě poutat pozornost pouze rok a půl.

Americká kinematografie za sebou měla v té době dekádu působení a stávala se stále větším fenoménem. Během éry takzvaného klasického Hollywoodu, konkrétně ve dvacátých letech, spatřil světlo světa například němý Chaplinův film Kid. Tehdy se zároveň začaly točit snímky se zvukem, v roce 1927 tak vznikl třeba film Jazzový zpěvák. Společnost Harryho Chandlera mezitím stačila zkrachovat, nicméně nápis stále zůstal na svém místě nad Los Angeles – a za několik let se víceméně stal symbolem pro světoznámá filmová studia z kalifornské metropole.

Že nápis nezosobňuje pouze „továrnu na sny“, jak se hollywoodským filmovým studiím přezdívá, dala smutně najevo v roce 1932 britská herečka Peg Entwistleová. Ta po marném dvanáctiletém snažení prosadit se ve světě stříbrného plátna spáchala sebevraždu skokem z popisovaného nápisu, konkrétně z písmene H.

Oficiální správce nápisu Albert Kothe na začátku čtyřicátých let v opilosti ve svém fordu sjel z útesu a narazil rovněž do písmene H. O několik let později v roce 1949 se Hollywoodská obchodní komora dohodla s městem Los Angeles na opravě nápisu – komora zároveň v rámci ušetření požadovala odstranění posledních čtyř písmen, čímž se zrodila dnešní podoba HOLLYWOOD.

Jako Eiffelovka pro Paříž

Životnost dřevěných písmen na konstrukci ze stejného materiálu ovšem nebyla nejdelší. Začátkem sedmdesátých let se první z písmen O rozpadlo a připomínalo spíše písmeno U, třetí O úplně spadlo – na jižním svahu kopce Mount Lee tak rázem čněl nápis HULLYWO D. Z toho důvodu se v roce 1978 muselo přistoupit k další rekonstrukci, kterou prostřednictvím veřejné kampaně inicioval zakladatel časopisu Playboy Hugh Hefner. Sám mediální magnát prohlásil, že nápis je pro Los Angeles tím, čím je Eiffelovka pro Paříž, a dal 27 tisíc dolarů na opravu písmena Y. Další písmena zafinancovali ať už zpěvák Alice Cooper, nebo rovnou studio Warner Bros. Dohromady se vybralo 250 tisíc dolarů a původní dřevěná písmena byla nahrazena ocelovými, položenými na betonovém základu.

Od té doby je nápis častým cílem nejrůznějších aktivistů nebo vtipálků. V roce 1976 byl nápis po schválení státního zákona dekriminalizujícího konopí změněn na HOLLYWEED (weed představuje hovorový výraz pro marihuanu). Když o dva roky později navštívil Los Angeles papež Jan Pavel II., přivítali neznámí autoři hlavu římskokatolické církve zakrytím jednoho písmene L – HOLY znamená svatý. Se svou oficiální prosbou (na rozdíl od neoficiálních akcí) naopak neuspěla společnost Disney – ta v roce 1996 při propagaci filmu 101 dalmatinů žádala pokrytí ikonických písmen černými tečkami.

Nápis ale zároveň inspiroval i tvůrce v dalších městech – doslovné podoby HOLLYWOOD nebo lokální varianty bylo možné spatřit ať už na předměstí finského Tampere či na Novém Zélandě, v Kanadě, Srbsku nebo Rumunsku. A ani Česko nebylo výjimkou – už v meziválečném období shlížel pod barrandovskými terasami neonový nápis Barrandov, „svůj HOLLYWOOD“ měly svého času i Harrachov, Valašské Meziříčí nebo kopeček před pražským Gymnáziem Jana Keplera.

O lukrativní pozemek na jižním svahu kopce Mount Lee měli v roce 2010 velký zájem investoři, kteří přímo v jeho blízkosti plánovali postavit luxusní bydlení. To se nakonec i díky protestům obyvatel Los Angeles v čele s tehdejším guvernérem Kalifornie Arnoldem Schwarzeneggerem nebo ikonickým režisérem Stevenem Spielbergem či slavným hercem Tomem Hanksem neudálo. Nápis přežil i ryze filmové destrukce buď zemětřesením ve filmu Superman z roku 1978, anebo když do něj o třináct let později narazil ničema z filmu The Rocketeer.

Všechny tyto problémy a nástrahy nápis, který měl nad Los Angeles čnít pouze rok a půl, překonal a stal se nezpochybnitelným symbolem kalifornské metropole. A v den jeho stých narozenin se mu kromě dopřání pravidelného nátěru bílou barvou sluší popřát, ať na jižním svahu kopce Mount Lee vydrží minimálně alespoň další století.