Osudová přitažlivost: Záhadně zmizelý cestovatel našel v Africe lásku i smrt

Doktor David Livingstone proslul jako objevitel řady míst v Africe. Byl například prvním Evropanem, který spatřil mohutné vodopády na řece Zambezi. Místní je sice nazývali Mosi-oa-Tunya, tedy voda, která hřmí, on je ale překřtil po britské královně na Viktoriiny vodopády. Na "temný kontinent" ovšem původně nepřijel jako cestovatel, ale misionář. Tahle práce mu však šla o poznání hůře.

V prosinci 1840 odjel David Livingstone do neprobádané Afriky pod záštitou Londýnské misijní společnosti. V nitru takzvaného temného kontinentu měl obracet domorodce na křesťanství, příliš úspěšný ale ve své práci nebyl. Ví se vlastně jen o jediném člověku, který kvůli němu konvertoval – vůdce botswanského kmene Kwena jménem Sechele. Ten, na rozdíl od jiných domorodců, uměl číst, pod Livingstonovým dohledem se rychle učil a brzy začal angličtinu nazývat svým druhým jazykem. Přesto celý proces trval dva roky. Livingstone musel totiž svého studenta dlouho přemlouvat, aby se rozvedl se čtyřmi z pěti svých manželek, a Sechele si navíc nebyl jistý, zda je Livingstonův bůh skutečně lepší, když ani neumí zařídit déšť. Nakonec byl přeci jen pokřtěn, a dokonce přepsal Bibli do svého rodného jazyka. Později se ale zjistilo, že přivedl do jiného stavu svoji exmanželku, a Livingstone tedy raději z vesnice odcestoval. I poté ale Sechele dál šířil svoji verzi křesťanství a paradoxně k víře přesvědčil víc Afričanů než sám Livingstone.

Ten během následujících let upustil od misijního poslání a začal se věnovat objevitelství na plný úvazek. Důsledně prozkoumával například oblast podél řeky Zambezi, o které se domníval, že by mohla sloužit pro obchodní přepravu. Jeho poslední cesta pak vedla za pramenem Nilu.

Během hledání ho ale postihla celá řada nemocí a na dlouhých šest let se jakoby vypařil z povrchu zemského. Většina lidí myslela, že v hluboké africké džungli už dávno zahynul. Americký novinář Henry Morton Stanley byl ale přesvědčený, že legendární cestovatel je stále někde naživu. Reportér amerických novin New York Herald se tak vypravil na osm měsíců dlouhou cestu s tím, že doktora Livingstona najde a přiveze zpátky.

Pokud se chcete dozvědět, jak Stanleyho záchranná mise dopadla, jestli Livingstone k pramenu Nilu nakonec došel, a další zajímavosti z jeho života, pusťte si další epizodu ze série Životy slavných v úvodu článku!