Karel Čurda, příslušník výsadku Out Distance

Karel Čurda, příslušník výsadku Out Distance Zdroj: Mall.tv

V obchodě Jana Bati byly vystaveny věci atentátníků
Čurda se stal konfidentem nacistů, na smrt poslal celou řadu lidí
V domě v Melantrichově ulici u manželů Svatošových posnídal a odešel všechny udat na gestapo
Karel Čurda svou kariéru v armádě začal jako hrdina ochotný pomáhat - jako příslušník finanční stráže pomáhal Židům a vojákům mířícím do zahraničí.
V Pečkově paláci sídlilo gestapo
16
Fotogalerie

První zbabělé udání Karla Čurdy četníci zničili. Napráskal i ženu, která ho krátce před tím pohostila

Zrada Karla Čurdy bohužel nezačala ani neskončila vyzrazením jeho kolegů od parašutistů. Sám měl jako výsadkář za úkol zničit plynárnu v Michli, k tomu ale nikdy nedošlo. Ze strachu o sebe a možná i svojí rodinu po atentátu na Heydricha ale udal koho mohl. Všichni, kteří pomohli jemu nebo dalším parašutistům skončili na gestapu, pár z nich se zabilo ještě před brutálními výslechy. Ukázali více odvahy než Čurda, vycvičený a bojem zocelený voják...

Na vlastní žádost odešel už během války z armády a přidal se k Finanční stráže, aby mohl pomáhat Židům uprchnout za hranice. Když mu začali být na stopě nacisté přesunul se do Polska a později do Francie, kde bojoval v Cizinecké legii i československém zahraničním vojsku. Nakonec byl evakuován do Velké Británie, kde se přidal k parašutistům výsadku Out Distance. Ti byli v březnu 1942 vysazeni v Československu s úkolem zničit michelskou plynárnu.

Jenže do jejich sabotáže výrazně zasáhl atentát na Heydricha. Čurda, už tak rozhozený problémy s celou svou akcí, začal být úplně vyděšený a gestapo čekal za každým rohem. Zvládl jim ale unikat. Tedy jen do chvíle, kdy se v rámci amnestie rozhodl všechno nahlásit. Na četnickou stanici poslal anonymní udání, ale četníci, kteří projevili víc odvahy a rozumu než on, psaní zničili.

Když se Čurda nedočkal odezvy, vyrazil do Prahy vše nahlásit osobně. Osudného dne se zastavil u rodiny Svatošových, kteří výsadkářům pomáhali už dlouho - v aktovce Josefa Svatoše atentátníci nesli zbraně na místo útoku na Heydricha. Ona taška spolu s bicyklem pak stála ve výloze obchodu Baťa na Václavském náměstí jako předmět doličný. 16. června paní Svatošová Čurdovi připravila snídani, ještě nemohla vůbec tušit, co na ni mladý voják chystá.

O několik minut později v Pečkově paláci vyzradil nacistům jména všech, kteří mu v Československu pomáhali. A to včetně své sestry a paní Svatošové, která mu před chvílí mazala chleba margarínem...

Další události jsou všem dobře známy. Později Čurda spolupracoval jako konfident gestapa, za své služby dostal 5 milionů korun. Stal se z něj ale náruživý alkoholik. A jako zlomený muž se po válce sám udal, po soudu odmítl odvolání a skončil na popravišti.