Z vlídného učitele strůjcem genocidy: Zvrácenou vizi rovné společnosti mělo naplnit zrušení peněz, času i měst

Saloth Sar je jméno absolventa buddhistického semináře, studenta několika prestižních škol, stipendisty soukromé univerzity v Paříži a učitele, na kterého jeho žáci vzpomínali jako na vlídného a dobrého pedagoga. Do historie lidstva se ale zapsal jako masový vrah Pol Pot. Coby vůdce maoistických Rudých Khmérů se stal tvůrcem ultralevicového genocidního režimu, kterému padly na tzv. vražedných polích za oběť takřka tři miliony lidí. S vidinou spravedlnosti a rovnosti nechal vyvraždit čtvrtinu svého národa a úplně zlikvidoval krásnou zemi s mnohasetletou kulturní tradicí.

Asijský Hitler, kambodžský mučitel nebo krvavý přízrak, jak se Pol Potovi také přezdívá, prožil spokojené dětství v rodině prosperujícího farmáře. Zvrat v jeho životě přinesla studia pařížské elektrotechniky, kde ho ohromily myšlenky komunismu. Ty se po návratu do rodné Kambodži rozhodl uvést v praxi, a když v dubnu 1975 převzali jeho rudí Khmerové moc, nestálo už jeho záměru nic v cestě. Většina lidí tehdy uvěřila, že po letech bezpráví, násilí a hladu přijde změna, a nastolení nové vlády oslavovala.

Velmi brzy se ukázalo, jak fatálně se mýlili. Stal se totiž pravý opak: spirála teroru v Kambodži vystoupala do nebývalých výšin. Pro Pol Pota nastal čas na uskutečnění „jedinečného experimentu v dějinách lidstva“. Cesta, kterou směřoval k jeho naplnění, přitom byla nekompromisní. A kdo na ni odmítl nastoupit, byl nemilosrdně odstraněn – umučen, nebo popraven. Na čem svou utopistickou ideu o rovnostářské společnosti stavěl, se podívejte v další epizodě seriálu Životy slavných v úvodu článku.