Bitva o Saipan (1944).

Bitva o Saipan (1944). Zdroj: Royston Leonard

Vylodění mariňáků na ostrově Peleliu.
Ostrov Okinawa (květen, 1945).
Palba z minometu na Šalamounových ostrovech.
Mariňáci na atolu Kwajalein.
Americký voják mířící z japonských beden se střelivem.
30
Fotogalerie

Druhá světová válka v barvě: Podívejte se na kolorované snímky pekla v Pacifiku

Nesnesitelné horko spojené s vysokou vlhkostí, přívalové deště způsobující náhlé záplavy, jedovatí pavouci a hadi. Už jen samotná příroda byla Američanům v oblasti Pacifiku solidním protivníkem. Japonská armáda ale změnila jejich tažení v naprosté peklo.

Válka v Tichomoří vypukla 7. prosince 1941, kdy bez vyhlášení války japonská letadla napadla americkou námořní základnu v Pearl Harboru na Havaji. O den později USA, Velká Británie a další spojenecké země vypověděly Japonsku válku.

Krvavá a vleklá válka skončila v srpnu 1945 svržením atomových pum na města Hirošima a Nagasaki. Patnáctého srpna 1945 vyhlásil japonský císař bezpodmínečnou kapitulaci japonských vojenských jednotek. Tato kapitulace byla formálně podepsána o osmnáct dní později na palubě bitevní lodi Missouri. Druhého září tak válka v Pacifiku definitivně skončila.

Během svého tažení Tichomořím čelili američtí vojáci jednotkám bojujícím do posledního muže, jimž jako by snad ani nezáleželo na životě. Piloti kamikaze či neméně sebevražedné útoky banzai. O válce vedené na ostrovech v Tichomoří se v Evropě logicky tolik nemluví. Jak ale dokazují snímky v naší galerii, nebyla rozhodně o nic méně děsivá.