Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Neobvyklé posvátné muslimské město Harar v Etiopii: 110 mešit, ale lidé zde pořád žvýkají drogy

Město Harar ve východní Etiopii patří mezi nejposvátnější islámská místa světa. Právě sem v minulosti putovali vyznavači islámu z celé východní Afriky, když ještě nebylo obvyklé kvůli dlouhé cestě a vysokým nákladům jezdit do Mekky. Jenže Harar je městem v mnoha směrech zcela výjimečným.

Harar má unikátní staré město, kde je na pouhém kilometru čtverečním natěsnáno 368 uliček. Toto sídlo má také 110 mešit a dalších 102 svatyní, přitom zde žije kolem 160 tisíc obyvatel. V současnosti ale město obývají jak muslimové, tak křesťané. Ti však mají jedno společné. S oblibou žvýkají čat, což je známá droga ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Přitom islám požívání drog nedoporučuje.

Právě město Harar je ale jedním z vůbec nejvýznamnějších trhů s čatem na světě.

Čat, neboli kata jedlá, je tropická rostlina, která obsahuje alkaloid zvaný kathinon, ten se svými účinky na lidské tělo podobá amfetaminu. Čat se proto od nepaměti používá v některých částech světa jako droga, listy se žvýkají. Nejlépe kata jedlá rostě v nadmořských výškách mezi 1400 až 200 metry nad mořem, což je právě na mnoha místech Etiopie. Část produkce je pašována i do Evropy.

Etiopský Harar je pro návštěvníky zajímavý i tím, že zde večer probíhá přímo na ulicích krmení divokých hyen. Stalo se to místní atrakcí. Proč takový zvyk vznikl, ale není přesně známo, kolují o tom pouze nepotvrzené legendy.