Christian Bale ve filmech Le Mans '66 a Špinavý trik

Christian Bale ve filmech Le Mans '66 a Špinavý trik Zdroj: 20th Century Fox/Sony Pictures Releasing

Robert De Niro ve filmu Zuřící býk
Tom Hanks ve filmu Trosečník
Vincent D’Onofrio ve filmu Olověná vesta
Meryl Streepová ve filmu Sofiina volba
Adrien Brody ve filmu Pianista
23
Fotogalerie

Jak se hercům hubne kvůli roli. Christian Bale a jeho plus mínus 150 kilo a hrst ořechů Natalie Portman

Máloco vzbudí takovou záplavu titulků jako zprávy o hercích, kteří kvůli svým rolím zhubnuli, nebo přibrali na váze. Náhled do zákulisí filmových diet je stejně fascinující jako důvody, proč herci drastické procedury vůbec podstupují a co se kolem nich všechno točí.

Tendence přibírat kvůli roli na váze, nebo naopak drasticky hubnout neexistovala mezi herci odjakživa. Ve zlaté éře Hollywoodu obsazovali režiséři do tělesně objemných rolí herce typu Olivera Hardyho, kdežto hubeňoury hráli jejich kolegové s fyziognomií Stana Laurela. Zlom nastal v éře Nového Hollywoodu v 70. letech. Veškerou moc nad podobou filmu převzali režiséři a někteří z nich ji neváhali uplatnit i na fyzickou podobu herců. 

Chcete být v kondici? Nejlepší je pravidelný pohyb. Proč? Čtěte zde >>>

Notorický despota Stanley Kubrick například nařídil Vincentu D'Onofriovi, aby pro roli vojína Gomera Pylea v Olověné vestě přibral celých 40 kilo a nadváhu si udržel během celého natáčení, které trvalo nekonečné tři roky. Důvodem k tělesným proměnám byl i nový způsob přípravy na roli, který hercům velel s postavou duševně i fyzicky splynout. Jedním z hlavních vyznavačů Stanislavského metody byl (a dodnes je) Robert De Niro, který ji naplno zúročil v boxerském dramatu Zuřící býk. 

Býk z Bronxu

Před zahájením natáčení rok trénoval De Niro se samotným Jakem LaMottou – tedy s boxerem, kterého ve filmu ztvárňoval. Jake LaMotta, přezdívaný pro svůj nemilosrdný zápasnický styl "Býk z Bronxu“, prožíval vrchol kariéry koncem 40. let, kdy ještě sportovci používali velmi dřevní tréninkové metody. Sám LaMotta prohlašoval, že za jeho pověstnou fyzickou kondicí byla především dřina, a stejnou metodu aplikoval i během přípravy De Nira. 

Trénink začínal v pět ráno během v těžkých botách. V tělocvičně pak následovaly nekonečné série cvičení s vlastní váhou. Leh-sed prováděl boxer s trupem vyvěšeným přes hranu ringu, kliky s nohama na ringu a rukama na podlaze pod ním. Těžiště fyzického tréninku ale spočívalo především ve sparingu a boxování do těžkého pytle. V rozhovoru pro časopis Boxing Insider LaMotta prozradil, že zatímco jeho soupeři za tréninkový den odboxovali 5 kol, on jich běžně absolvoval až 20. Na závěr dne si rád dával saunu, ve které si často přidal dalších několik kol stínového boxu. 

Po roce tohoto přísného režimu nabral Robert De Niro ke svým původním 70 kilogramům dalších 10 kilo svalů a byl podle úsudku LaMotty jedním z 20 nejlepších boxerů střední váhy na světě. Na závěr přípravy absolvoval tři skutečné zápasy s profesionálními boxery, z nichž dva vyhrál. 

Tvrdě vydřenou fyzickou kondici pak ale během půl roku otočil vzhůru nohama. Po natočení scén, kdy postava Jakea LaMotty prožívá vrchol sportovní kariéry, byla produkce na pět měsíců zastavena a De Niro se začal horem dolem cpát pizzou a zmrzlinou. Pot, co přibral 30 kilogramů, se filmování opět rozjelo a točily se scény, kdy se stárnoucí boxer živí jako obtloustlý a věčně zadýchaný komik.

Jo-jo Bale

Za roli hubnoucího a tloustnoucího boxera si De Niro odnesl cenu Filmové akademie a jeho příkladem se začalo inspirovat čím dál tím více herců. Meryl Streepová dostala svého druhého Oscara za roli v Sofiině volbě, kvůli které zhubla o 12 kilogramů. Adrien Brody získal ocenění za Pianistu, kdy během příprav šest týdnů skoro nejedl a shodil 15 kilo. Renée Zellwegerová naopak kvůli přelomové roli Bridget Jonesové 15 kilo přibrala, stejně jako Charlize Theronová během příprav na ztvárnění postavy vražedkyně v cenami ověnčeném dramatu Zrůda. 

Notorickým experimentátorem s váhou je Christian Bale, který snad o film, při kterém by nemusel hubnout nebo přibírat, ani nestojí.  Ve své první velké roli psychopatického manažera v Americkém psychu vážil v roce 2002 při výšce 183 cm optimálních 81 kg. Dva roky poté kvůli roli v dramatu Mechanik zhubl na 55 kg (chtěl ubrat ještě o 10 kg více, ale producenti mu to zakázali). Pět měsíců po skončení natáčení už ale musel naskočit do role Nolanova Batmana a zvládl během nich nabrat 31 kg. Mezi prvním a druhým Batmanem je rozestup pouhých tří let. Bale během nich ale neváhal shodit 20 kilogramů kvůli dramatu Temný úsvit a hned je zase nabrat a Temného rytíře natáčet s 87 kg. V roce 2010 zhubl před natáčením Fightera na 62 kg, v roce 2012 následoval další Batman s 90 kg, o rok později Špinavý trik, kdy Bale vážil 104 kg, ze kterých zhubl na roli v Sázce na nejistotu na 85. V roce 2018 přibral kvůli roli Dicka Cheneyho v dramatu Vice na rekordních 106 kg. Poté měl jen pár měsíců na to, aby skoro 40 kg shodil a vešel se do kokpitu závodního vozu při natáčení filmu Le Mans '66. 

Když Baleovu filmografii proženete kalkulačkou, zjistíte, že během ní přibral a shodil nějakých 150 kg. Vyplatilo se mu to? Zdá se, že ano. Jako svalnatého Batmana si ho pamatuje celý svět. Za hubeného Fightera získal Oscara za výkon ve vedlejší roli a za obě „obézní“ role ve Vice a Špinavém triku byl nominován na Oscara za hlavní mužskou roli.

1200 kalorií Natalie Portmanové

Honba za filmovými cenami ale není jediným důvodem, proč jsou herci ochotni hladovět, nebo se naopak přejídat. Stejně silnou motivací je i pozornost, kterou oni a jejich role získávají. Každý článek o herecké drastické dietě se totiž stává skoro automaticky virálem, který zastíní cokoliv ostatního. 

Když se Natalie Portmanová připravovala na roli baleríny v Černé labuti, zasvětila celý rok tréninku baletu. Tančila a cvičila běžně sedm hodin denně, šest dní v týdnu. O nekonečné řeholi, kterou na sále a v tělocvičně zažila, se dnes příliš nedočtete. Skoro žádný článek ale neopomene zmínit, že kvůli ní shodila 10 kilogramů. Herečka skutečně kvůli roli jedla jen 1200 kalorií denně – snídala několik hroznů, obědvala salát a hrstku ořechů a večeři vynechávala. 

Ani Portmanová, ani Mila Kunis, která při natáčení vážila pouhých 43 kg, na zkušenost nevzpomínají příliš rády. Jsou ale i případy, kdy se na historkách o hubnutí herci ochotně vezou dlouhá léta. Beyoncé se ve filmu Dreamgirls objevila v roce 2006. Dieta Master Cleanse, díky které údajně shodila za dva týdny 10 kilogramů, jí ale generuje zisky dodnes. 

Trénink a tělesná bolest

Filmové ceny a pozornost médií nejsou jedinými důsledky žonglování s tělesnou váhou. Přejídání, nebo naopak drastické diety představují pro lidský organismus velkou zátěž po fyzické i psychické stránce. Režisér Fightera Brad Anderson vzpomíná, že v celém štábu panoval přísný zákaz nosit si na plac jídlo a nápoje. Samotný pohled na žvýkajícího osvětlovače nebo vůně kávy dokázala vyhladovělého Christiana Balea psychicky rozhodit. Při natáčení scén v barcelonských podzemních stokách pak museli vychrtlého herce čas od času vynášet na vzduch, aby jeho zesláblé tělo zcela nezkolabovalo. 

Někteří herci dokonce zaplatili za ochotu experimentovat s tělesnou váhou vážnými následky. Matt Damon shodil kvůli natáčení dramatu Odvaha pod palbou 18 kilogramů a extrémní dietu odnesl poškozením funkce nadledvinek a hrozící atrofií srdečního svalu. Tom Hanks před natáčením Trosečníka nejprve přibral na 102 kilogramů a pro scény na osamělém ostrově pak rychle zhubl na 78. Žonglování s váhou se mu vymstilo nástupem cukrovky. 

Natalie Portmanová mluví o zkušenosti s přípravou na Černou labuť jako o čistém peklu: „Nejíte, nepijete, nestýkáte se s přáteli. Jediné, co znáte, je trénink a tělesná bolest.“ Charlize Theronová se nechala slyšet, že už o žádné role spojené s úpravami váhy nestojí. Poslední zkušenost s filmem Tully, kvůli kterému přibrala 12 kg, pro ni prý byla extrémně náročná. Potýkala se s problémy se zažíváním a s výkyvy váhy bojovala společně s lékaři celý rok. 

Anne Hathaway, která hubla kvůli roli v muzikálu Les Miserables, před lehkovážným podstupováním extrémních diet přímo varuje a vadí jí i přehnaná publicita, která se kolem nich točí. V rozhovoru pro Guardian se rozhořčila nad články o dietách, které údajně před natáčením podstupovala. Prohlásila, že nemají s realitou často vůbec nic společného a že pro člověka, který by je podstoupil bez dohledu lékařů, mohou být velmi nebezpečné. 

Chceš zhubnout? Zeptej se mě jak

V článcích o hereckém hubnutí a přibírání se skutečně málokdy dozvíte celou pravdu. Mohou za to často sami herci, kteří si prodejem zázračných diet přivydělávají. Už zmiňovaná Beyoncé si promováním „očistných“ a „detoxifikačních“ diet slušně vydělává od dob, kdy se s nimi poprvé objevila v show všemocné Oprah. Její oblíbená Master Cleanse je přitom velmi pochybná a kritizovaná metoda, kdy člověk 10 (někdy až 40) dní nejí, pije slanou vodu, projímací čaje a limonádu ochucenou javorovým sirupem a čili. 

Mezi propagátory diet bohužel není zdaleka nejhorší. Aby na sebe v záplavě návodů na hubnutí upozornili, sahají herci k čím dál tím bizarnějším metodám. Modelka a herečka Heidi Montagová například propaguje verzi paleo diety založené na pojídání syrového masa a svůj Instagram zásobuje fotografiemi, na kterých žvýká hovězí játra a býčí varlata. Její následovníci si bohužel neuvědomují, že pro herce je často propagace diet pouhý byznys, sami je nedodržují, a pokud ano, tak pod dohledem týmu lékařů. 

Velmi přesně to popsal herec a scénárista Rob McElhenney, který herecké váhové experimenty sám parodizoval ve svém seriálu It’s Always Sunny In Philadelphia. Na začátku sedmé sezóny se jeho postava bez jakéhokoliv vysvětlení objevila o 30 kilo těžší, v osmé sezóně byl zase normální a do třinácté sezóny nečekaně nastoupil s mohutnou vyrýsovanou muskulaturou hodnou fitness modela. Když se ho novináři ptali, jak to dokázal, prohlásil: „Je to úplně jednoduché. Stačí, když šest dní v týdnu posilujete, přestanete pít alkohol, po sedmé večer už nic nejíte, vypustíte všechny cukry a vlastně všechno, co vám chutná. Devět hodin denně spíte, naběháte aspoň sedm kilometrů a kamarádíte se s profi trenérem, který cvičil s herci na filmu Magic Mike. V práci samozřejmě dáte výpověď, protože za všechno platí produkce a neustále na vás dohlíží tým doktorů a dietologů. Jak vidíte, dokáže to úplně každý a je jen zdravé, když se s herci s dokonalou postavou budete srovnávat.“ 

Whisky a cigarety

Bylo by asi falešné tvrdit, že za hubnutím a přibíráním herců je jen um lékařů a dietologů. Jako u každé tělesné transformace i zde platí, že nic nejde bez odhodlání, vůle a ochoty prožívat tělesnou nepohodu. V tomto ohledu mohou být příklady inspirativní. Vždy bychom ale měli mít na paměti, že ne každý příklad je hodný následování. Jestli jste se zhlédli v Christianu Baleovi, neuděláte chybu, když si vezmete příklad z jeho fitness režimu během přípravy na roli Batmana. 

Podle dostupných informací, útržků rozhovorů a videí ze sociálních sítí byla jeho metoda založena na cvičení s váhami s důrazem na komplexní cviky zapojující velké svalové skupiny – tedy dřepy, tahy, tlaky a zdvihy. Silový a objemový trénink byl rozdělený do pěti dnů systémem záda / paže / ramena + břicho / nohy / hrudník. Každý den po cvičení absolvoval Bale kardiotrénink – běh, plavání a skoky přes švihadlo – aby si při nabírání svalové hmoty udržel nízkou hladinu tuku a svalovou koordinaci. V odpočinkové dny byl do programu zařazen trénink bojových umění a další kardio. Bale tímto způsobem dokázal nabrat 30 kg čistých svalů během 5 měsíců, což samozřejmě vyžaduje neustálý dohled trenéra, dietologa a lékaře. Při snížení intenzity je ale hodný následování i pro jedince, který se po nocích neprohání po střechách Gothamu. 

Co ovšem rozhodně nenásledujte, je dieta založená na pití whisky a kouření cigaret, kterou Christian Bale použil pro hubnutí do role Mechanika. Sám Bale koneckonců nedávno prohlásil, že s váhovými experimenty už jednou provždy přestal.