Vzrušující a povznášející událost, která vám změní  život k lepšímu: ÚKLID. Aspoň to tvrdí japonská úklidoložka Marie Kondo

Vzrušující a povznášející událost, která vám změní život k lepšímu: ÚKLID. Aspoň to tvrdí japonská úklidoložka Marie Kondo Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Pár řádků o pořádku: Několik návodů na předvánoční úklid

V nové příloze Reflexu Excellent se pěkně od podlahy věnujeme jedné vzrušující a povznášející události, která vám změní život k lepšímu – totiž ÚKLIDU. Poklidili jsme si podle nové knihy japonské úklidové bohyně Marie Kondo a bylo to drsné, ve stylu leteckého dne známého z vojny nebo z letních dětských táborů. Dokonce i slzička ukápla. Teorie uklízení však nejsou ničím novým – v posledních letech u nás na toto nezáživné téma vyšlo hned několik knížek (jejich autorkami jsou bůhvíproč samé ženy). A protože číst si o úklidu je ještě mnohem otravnější než úklid vykonávat, vycucli a předžvýkali jsme pro vás, jen pro pořádek, několik teorií nepořádku. Uklizeno ve skříních, uklizeno v duši!

Bleskový úklidBleskový úklid|ArchívEva Singerová: Bleskový úklid: Jak vyzrát na uklízení (vydalo Motto, 2000)

Česká autorka se v knížce pustila do takového toho hardcore uklízení, na které si ti šťastnější z nás dávno zvou „paní na úklid“. Představuje v jednotlivých místnostech bytu zlepšováky (někdy trochu jak z Podlahova Receptáře nejen na neděli), které nám usnadní takzvaný týdenní úklid. Mezi její základní pravidla metody bleskového úklidu patří mimo jiné tato hesla: Každý pohyb je důležitý. Vždycky postupujte odshora dolů (od stropu k podlaze). To, co není ušpiněné, při úklidu vynechte. Udržujte si nástroje v dokonale funkčním stavu. A tak dále. Šít speciální uklízecí zástěru s kapsami na pomůcky si sice asi nebudu, stejně jako nebudu prát v pračce hadry, jejichž „týdenní spotřebu v běžném bytě lze odhadnout na dvacet až pětadvacet kusů“, ale Singerové kombinace babských a moderních rad na cokoli od odstranění samolep a žvýkaček po vyřešení ucpaného odpadu bude českým hospodyním, které si všechno dělají samy a jsou samy sobě hodinovými manželkami, setsakra nápomocná. Z autorčiných vážně míněných, ale vtipně pojatých nápadů mě zaujala rada pro beznadějné nepořádníky, kterým nestačí promluvit do duše, aby uklízeli: nechť si tyto osoby v bytě vymezí menší prostor, kde si mohou svůj nepořádek po nějakou dobu pěstovat a hromadit – „bordelník“ se tomu v knížce říká. Singerová také připomíná, že takzvané gruntování neboli předvánoční úklid je nejspíš typicky česká věc; v normálních zemích se dělá jarní úklid, stejně jako máme jarní detox a jarní půst.

Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životěJak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě|ArchívJulie Morgensternová: Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě (vydalo Motto, 2003)

Americká autorka napsala svoji komplexní self-help publikaci pěkně od podlahy a přesvědčivě. Tvrdí třeba, že organizační talent neexistuje, protože schopnost organizovat a být pořádný je dovednost, dá se trénovat a naučit. Stejně jako Marie Kondo, i Julie „myslí vertikálně“, má ráda volný prostor, nenávidí volně ložené mrňavé serepetičky a ráda vyhazuje nepotřebné harampádí: tvrdí, že pouhých dvacet procent toho, co vlastníme, skutečně používáme, a tudíž potřebujeme. Doporučuje vyhradit věcem své stálé místo (má na to v každé místnosti včetně sklepa a v každé skříni podobné zóny, jaké si na psacím stole vytyčil „profesor katedry duševní hygieny“ Zdeněk Svěrák ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze), pevně stanovit dny a konkrétní časy věnované úklidu a organizaci, řadit podobně vypadající věci k sobě a tak dále. Její rady ohledně toho, jak přesně má vypadat domácí kancelář čili home office a co si vzít do mobilní kanceláře čili na cesty, pro mě byly velice cenné. Pokud máte rádi strohé příkazy a nevyžadujete prostor pro fantazii, půjčte si tuhle knížku v knihovně, srovná vás a vaše pracovní a úklidové návyky do latě tak, že budete čubrnět.

NepořádekNepořádek|ArchívEmmanuelle Rigon: Nepořádek (vydal Portál, 2002)

Francouzská dětská psycholožka ve svém stostránkovém kompendiu nejprve uklidní každého rodiče tvrzením, že „v rodině může panovat současně pořádek i nepořádek, aniž by si to vzájemně odporovalo“, ale pak vám dá jednoznačně najevo, že vaše dítě si od raného věku musí svoje věci uklízet, jinak bude jeho povaha konfliktní a jeho život neharmonický. A ten váš samosebou taky. Pobídka k úklidu nesmí vyznít jako výhrůžka nebo trest, základním heslem je „úklid hrou“. Mít v pokoji pořádek pro dítě znamená držet se nějakého řádu a struktury, tedy mít řád a systém i v životě. Uklízejte s potomky už od batolecího věku společně a jděte příkladem, vyčleňte dítěti místo, za jehož úklid bude zodpovědné. Dbejte na dodržování zavedeného řádu v rodině, na poslouchání a na disciplínu obecně – pořádek v nitru dítěte se prý odrazí navenek!

Reflex 50/2015Reflex 50/2015|ArchívJak bez nervů zvládnout vánoční úklid se dočtete v příloze Excellent, která vyšla v Reflexu č. 50.