Michal Kořán vaří

Michal Kořán vaří Zdroj: David Turecký

Šéfgrafik Michal Kořán a jeho šumavská houbová polévka

V příloze Reflexu Excellent, vložené do aktuálního čísla Reflexu, vám na ploše deseti stran představujeme redaktory Reflexu a jejich kulinářské umění. Obrazový materiál ilustrující kuchařské pokusy našich kolegů doprovázejí na www.reflex.cz také tyto videoreportáže z přípravy jídel. V dnešním díle uvaří šéf grafiků Michal Kořán šumavskou houbovou polévku.

Michal Kořán vaří, jen když musí, ale na tuhle „kulajdu bez kopru a bez vajíčka“ nedá on ani jeho rodina dopustit: je rychlá, laciná, snadná, výživná, a především výtečná. Michal, známý milovníkům ambientní hudby z elektronického dua Kora et le Mechanix, má kořeny po obou rodičích na Šumavě, odkud bukovnická polévka pochází. Rychle si tu voňavou dobrotu uvařte, dokud trvá letošní houbová sezona!

Video placeholde
Michal Kořán vaří šumavskou houbovou polévku • Pavel Hamar

Recept: Bukovnická polévka 

Ingredience – 4 porce

4 brambory (jeden na osobu), nakrájené na kostičky

3 lžíce sušených hub (nejlépe hříbky)

1 větší cibule, nadrobno nakrájená

sůl

kmín

3 bobkové listy

6 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

kousek tvrdé chlebové kůrky, rozdrobený

150 ml zakysané smetany

1 lžíce hladké mouky

Postup

Do středně velkého hrnce natočíme tři litry vody, do ní namočíme houby. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Přidáme do hrnce nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme kořením a přisypeme trochu na kousíčky nakrájené kůrky (opravdu jen symbolicky). Jakmile houby změknou, zapneme sporák. Když jsou brambory tak akorát, rozmícháme lžíci hladké mouky v zakysané smetaně a za stálého míchání přidáme směs do polévky. Deset minut povaříme, odstavíme, necháme 15–20 minut rozležet. Polévku po dovaření nepřikrýváme pokličkou, zřídla by.

Jak Vaří redakce Reflexu? V příloze Excellent, která je součastí aktuálního Reflexu najdete zajímavý experiment.