V portfoliu ČS nemovitostního fondu je i kancelářský komplex Qubix, který stojí nedaleko pražského Vyšehradu. Na jeho podobě se podílel ateliér slavného vídeňského architekta Ernsta Hoffmanna.

V portfoliu ČS nemovitostního fondu je i kancelářský komplex Qubix, který stojí nedaleko pražského Vyšehradu. Na jeho podobě se podílel ateliér slavného vídeňského architekta Ernsta Hoffmanna. Zdroj: Česká spořitelna

Jak přečkat krizi a nepřijít o peníze

Existuje v dnešní nejisté době vůbec nějaký způsob, jak si relativně bezpečně uchovat majetek a třeba ho i trochu rozmnožit? Mnozí odborníci věří, že v Česku jsou takovou jistotou nemovitosti. Do některých stačí investovat třeba jen stokoruny měsíčně.

Až donedávna si Česko užívalo poměrně dlouhé období ekonomického růstu. A souběžně s ním u nás rostly ceny nemovitostí, dokonce rychleji než v Evropské unii. Pokud jste koupili někdy v roce 2013 byt, vaše investice celých sedm let utěšeně nabývala na hodnotě.

Ale pak ale zamíchal kartami mikroskopický koronavirus.

Ceny nemovitostí jsou vysoko. Nečeká je teď strmý pád?

„Odhaduji, že ceny budou stagnovat. Bytů je stále málo, legislativní proces při vyřizování výstavby je dlouhý, náklady na výstavbu bytových domů jen tak zlevnit nemohou,“ domnívá se finanční poradce Partners Vladimír Weiss.

K podobnému závěru dospěla i analýza agentury Deloitte z konce března, která dodává, že developerské firmy dnes spíše omezí nabídku, než aby prodávaly se ztrátou. A z dlouhodobého hlediska pak ceny bytů nadále porostou – zvedat je bude pokračující trend stěhování obyvatel z venkova do měst.

3,2 %* – takový je průměrný roční výnos ČS nemovitostního fondu za uplynulých 10 let.  * Údaj k datu 23. 4. 2020. Veškeré informace o podílovém fondu včetně souvisejících nákladů naleznete ve statutu fondu, který je dostupný na www.investicnicentrum.cz nebo v pobočkách Erste Premier. Upozorňujeme, že hodnota podílových listů fondu může kolísat. Minulé výnosy nezaručují budoucí výkonnost a není zaručena návratnost původně investované částky.3,2 %* – takový je průměrný roční výnos ČS nemovitostního fondu za uplynulých 10 let. * Údaj k datu 23. 4. 2020. Veškeré informace o podílovém fondu včetně souvisejících nákladů naleznete ve statutu fondu, který je dostupný na www.investicnicentrum.cz nebo v pobočkách Erste Premier. Upozorňujeme, že hodnota podílových listů fondu může kolísat. Minulé výnosy nezaručují budoucí výkonnost a není zaručena návratnost původně investované částky. | Česká spořitelna

Chci si koupit byt nebo domek. Není moudřejší počkat?

„Pokud si chci pořídit nemovitost pro vlastní bydlení, nemusím tolik koukat na její cenu,“ odpovídá Vladimír Weiss. „Z dlouhodobého pohledu se vlastní bydlení většině lidí vyplatí víc než zůstat celý život v nájmu,“ dodává. Pokud se tedy k něčemu takovému chystáte, neohlížejte se na krizi.

„Něco úplně jiného je však nákup investiční nemovitosti. Tam už byste měli důkladně počítat a sledovat trh,“ dodává Vladimír Weiss.  

Podle něj je rozumné investovat do nemovitostních fondů, protože vám odpadá operační riziko, nedaníte příjem z nájemného, díky takzvanému časovému testu se můžete úplně vyhnout dani z výnosu a můžete se nechat prakticky kdykoli velice snadno vyplatit.

Ideálním příkladem je ČS nemovitostní fond, největší a nejstarší realitní fond u nás s majetkem v hodnotě přes 30 miliard korun a s více než 85 tisíci klienty. K tomu, abyste se k nim přidali, stačí investice v řádu stokorun.

Tomáš Jandík, CEO a předseda představenstva REICO investiční společnosti České spořitelny, a. s.Tomáš Jandík, CEO a předseda představenstva REICO investiční společnosti České spořitelny, a. s. | Česká spořitelna

Je to jeden z mála fondů u nás, který už deset let nepřetržitě roste, v průměru více než 3 % ročně. A předpokládá se, že poroste i letos, navzdory zpomalení ekonomiky. Tomáš Jandík, CEO a předseda představenstva investiční společnosti REICO, která ČS nemovitostní fond spravuje, odhaduje i v letošním roce pozitivní výkonnost fondu pohybující se mírně pod dlouhodobě dosahovaným průměrem.

ČS nemovitostní fond má totiž skutečně rozsáhlé portfolio, které je strategicky dobře rozdělené do tří různých sektorů (kanceláří, maloobchodu a logistiky) ve třech zemích (v Česku, na Slovensku a v Polsku) a z 97 procent jej tvoří prémiové nemovitosti, jež jsou pronajaty bonitním nájemcům na dlouhou dobu.

A z dlouhodobého hlediska je podle Tomáše Jandíka důvod k optimismu. „Projeví se váha peněz, které centrální banky chrlí do systému. Až se rozptýlí nejistota na trhu, čekám ještě razantnější růst nemovitostí než v předchozí dekádě,“ shrnuje svůj výhled do budoucnosti.