Jiří Kájínek

Jiří Kájínek Zdroj: Václav Teichmann

Uběhlo deset let od útěku Jiřího Kajínka

„Ten útěk jsem dlouho promýšlel a připravoval se na něj, nikým a ničím jsem se neinspiroval. Vnímal jsem ho jako jedinou možnost, jak se ozvat proti nespravedlnosti, že sedím ve vězení na doživotí za něco, co jsem nespáchal,“ napsal Jiří Kajínek v dopise Reflexu.

 

Dnes je to deset let, co z mírovské věznice uprchl Jiří Kajínek. Nikomu před ním ani po něm se z pevnosti, která byla považovaná za nejlépe zajištěnou věznici v zemi, utéct nepodařilo. Neuvěřitelný kousek, útěk po svázaných prostěradlech z okna cely, ho proslavil natolik, že letos film Kajínek na jeho motivy trhal divácké rekordy. Jiří Kajínek je ve vězení už šestnáctý rok, odsouzený na doživotí za dvě nájemné vraždy, ke kterým se ale nikdy nepřiznal. Za tu dobu, díky útěku a zadržení, které tenkrát vysílaly všechny české a slovenské televizní kanály, získal punc neznámějšího českého vězně, jeho příznivci založili stále sledované webové stránky na Kajínkovu podporu. Advokáti v těchto měsících znovu usilují o obnovení případu, jehož vyšetřování podle nich neprobíhalo, jak mělo, a tedy stále visí ve vzduchu otázka jeho viny či neviny.

 

 

Dnes, od 12 do 16 hodin, u příležitosti desetiletí slavného útěku bude v horní části Václavského náměstí „u koně“ demonstrace na jeho podporu. Jak dnes píše správce stránek jirikajinek.cz Lukáš Charvát: „… pro některé jistě statečným, ale pro mě spíše zoufalým činem chtěl před deseti lety Jiří Kajínek upozornit na nespravedlivý proces svého odsouzení a řadu závažných nezodpovězených otázek, s nimiž se soud nevypořádal se ctí. I když i po 10 letech je cítit nezájem ze strany soudů případ Jiřího Kajínka objektivně a spravedlivě řešit, tak snaha a víra p. Kajínka, jeho obhájců i mnoha příznivců je nezlomena. Vyzýváme všechny, kteří nesouhlasí s odsouzením p. Kajínka na základě tak slabých důkazních materiálů, aby přišli veřejně vyjádřit svůj názor a podpořit p. Kajínka či připojit svůj podpis pod petici za udělení milosti prezidentem ČR, protože když už je slepá spravedlnost, tak by měla přijít alespoň milost. Jsem přesvědčený, že kdyby prezident milost udělil, tak bude Jiří Kajínek dále bojovat za očištění svého jména.“

 

Ke kauze Jiřího Kajínka se vracíme v příštím čísle Reflexu.