Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: Archív Blesku

Divoký kačer 2023: Mynář, Mynář a zase Mynář. A pak ještě Vondroušová a Wimbledon

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Tady je výběr textů z uplynulého roku, které vás pobavily nejvíc. Jednoznačným králem byl někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář. 

Vratislav Mynář se do našeho výběru dostal hned třikrát. Už víme, co všechno se našlo v jeho vyhořelém srubu, co všechno se naopak nenašlo na Hradě, který Miloš Zeman v březnu opustil a co všechno si kancléř vypůjčil na sjezdovku v Osvětimanech. Víme také, jak musela vítězka Wimbledonu Markéta Vondroušová naložit se svou výhrou a koho u nás loví Ukrajinci. Že to není pravda? Je to Divoký kačer.

Pokračování 2 / 6

Vláda rozhodla. Vondroušová musí vrátit peníze za Wimbledon, příliš by provokovala chudé občany

Markéta, wimbledonská šampionka.Markéta, wimbledonská šampionka.|Instagram

Dominik Landsman
18. července 2023 · 18:30

Nečekaná vítězka Wimbledonu Markéta Vondroušová se aktuálně potýká s nepříjemným problémem. Za výhru ve finále Wimbledonu si vydělala 65 milionů korun, což je podle českých občanů zbytečně moc.

Už v průběhu turnaje, kdy Vondroušová postupovala dál a dál, se v médiích začaly objevovat články, kolik si už za turnaj vydělala, a noviny porovnávaly její aktuální výhru s příjmem běžného českého občana, který takovou částku nevydělá za celý život. Tato informace samozřejmě většinu lidí značně znepokojila, takže se dožadovali, aby Vondroušová peníze vrátila.

„Za pinkání na kurtu si vydělá tolik, jako si já nevydělám za několik životů. Kde je spravedlnost? Každý den chodím do kolbenky, kde odvádím u pásu nadstandardní výkon. Dokonce jsem byl vloni u nás na lince zaměstnanec měsíce. Kde je mých 65 milionů?“ ptá se pan Jaromír, který přiznává, že Vondroušová tenis umí, ale že on stejně tak umí sešroubovat díly do automobilů.

„Navíc já aspoň vytvářím nějaké hodnoty. Něco hmatatelného, co se potom dá použít dál. Vondroušová jenom hraje tenis. To není žádná hodnota,“ domnívá se pan Jaromír. „Podle mě by měla peníze vrátit,“ dodává.

Pan Jaromír není ve své dedukci sám. Další a další lidé se selským rozumem, kteří podle sebe odvádějí záslužnější práci pro lidstvo, ale tolik peněz jako Vondroušová si v životě nevydělají, žádají, aby Vondroušová částku vrátila nebo ji celou poslala buď jim, anebo alespoň na charitu.

Silného tématu se chytli politici, a dokonce i vláda. „My samozřejmě paní Vondroušové gratulujeme k úspěchu. Je to hezké a my si vážíme její reprezentace. Bohužel pro ni si vydělala moc peněz, což dráždí české občany, kteří si tolik peněz nikdy nevydělají. Já chápu, že to může být pro mnohé lidi demotivační a ve společnosti se tím vytváří dusno. Dusno my nepotřebujeme. Z toho důvodu vláda rozhodla, že paní Vondroušová výdělek za Wimbledon vrátí organizátorům. Pokud nebude vycházet s financemi, může si přes léto najít nějakou brigádu. Třeba prodávat zmrzlinu,“ vysvětloval premiér Fiala, proč vláda po dlouhém zvažování rozhodla tak, jak rozhodla.

Zatímco pan Jaromír je s krokem vlády spokojený a cítí jisté zadostiučinění, profesionální sportovci se obávají, že tu vzniká precedens, který by se mohl týkat i jich.

„Jestliže dneska nařídili Vondroušové vrátit peníze, kde je psáno, že to zítra nemůže potkat třeba mě?“ obává se hokejista Jakub Voráček, který si v NHL přijde každý rok rovněž na několik desítek milionů korun. „Voras si ty peníze zaslouží. Jako jeden z mála,“ vzkázal Voráčkovi na dálku pan Jaromír, který nově rozhoduje, který sportovec si svoje vydělané peníze může nechat a který půjde žebrotou jako pan Jaromír.

Pokračování 3 / 6

V Mynářově ohořelém srubu vedle samopalu našli korunovační klenoty, hradní stráž i Peroutkův článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář před vyhořelým srubem v OsvětimanechHradní kancléř Vratislav Mynář před vyhořelým srubem v Osvětimanech|Youtube / Reprofoto OVTV

Dominik Landsman
28. března 2023 · 18:30

Bývalý kancléř prezidenta České republiky a novodobý Rambo, který z Lánské obory vystřílel všechno živé, Vratislav Mynář, má nyní co vysvětlovat. On toho bude mít hodně co vysvětlovat i do budoucna, ale aktuálně musí vysvětlit různé předměty, které se nalezly v jeho ohořelém srubu, který mu vloni shořel.

Médii již proběhla informace o nálezu samopalu. Mynář to vysvětloval tak, že samopal byl na místě historicky jako první a kolem daného samopalu posléze postavil srub.

„Já za to nemůžu, že tam ten samopal byl. Když jsem koupil pozemek na postavení srubu, ten samopal tam už byl. Několikrát jsem žádal policii, aby samopal odstranila, protože já jsem se nechtěl dotýkat cizí zbraně kvůli otiskům. Když se policie k ničemu neměla, prostě jsem kolem samopalu postavil srub. Nešlo dál čekat,“ obhajoval Mynář nález samopalu.

Jak to ale vypadá, samopal nebyla jediná podezřelá věc, která byla ve srubu nalezena. Podle všeho to vypadá, že Mynář srub používal jako takové menší překladiště předmětů, které si odvezl z Pražského hradu.

„V ohořelém srubu jsme našli korunovační klenoty,“ potvrdila nyní policie další nezvyklý nález.

Bylo povoláno několik historiků i šperkařů, aby pravost korunovačních klenotů potvrdili. Pokud se skutečně jedná o korunovační klenoty, bude se zjišťovat, co je tedy vlastně uloženo v Korunní komoře v chrámu svatého Víta.

To by samozřejmě ale nebyl Vratislav Mynář, aby u korunovačních klenotů v jeho srubu zůstalo.

„Mohu potvrdit, že v ohořelém srubu byla rovněž nalezena ohořelá těla členů hradní stráže. Podle jedné z vyšetřovacích verzí byli členové hradní stráže nuceni panem Mynářem k různým pracím, jako je sekání trávy, natírání okapů nebo sestavení pergoly. Pan Mynář měl hradní stráž využívat jako levnou pracovní sílu,“ prozradil vyšetřovatel Emil Ignác, který vede tým vyšetřovatelů na místě ohořelého srubu.

„Výčet nalezených předmětů a ohořelých těl však nekončí,“ přiznal Ignác. „V ohořelém trezoru byl nalezen Peroutkův článek, který patrně pan Mynář ukryl před veřejností. Dále potom stojí za zmínku zahradní nábytek z Pražského hradu, podepsaná plná moc na odpojení Miloše Zemana od přístrojů a samozřejmě spousta stříbrných příborů, rovněž z Hradu.

Na podlaze byl nalezen poklop od podzemní kobky, kde jsme objevili několik let nezvěstného čínského podnikatele Jie Ťien-Minga, který svého času působil jako poradce Miloše Zemana. Ten byl obviněn z korupce a od té doby se po něm slehla zem. Jak se ukázalo, byl držen proti své vůli v podzemní kobce srubu Vratislava Mynáře,“ dodal Ignác.

Vyšetřování stále ještě probíhá, takže je možné, že policie ve srubu najde další zajímavé předměty i lidi. Vratislav Mynář všechny nálezy odmítá a tvrdí, že čínského podnikatele mu tam podstrčila policie na objednávku.

Pokračování 4 / 6

Chlast vypili, podlahu vytrhali, měděné dráty ze zdí vyrvali aneb Seznam věcí, které na Hradě ještě zbyly

Hradní kancléř Vratislav Mynář s Martinem Nejedlým na EURO 2016Hradní kancléř Vratislav Mynář s Martinem Nejedlým na EURO 2016|Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Dominik Landsman
9. března 2023 · 18:30

Desetileté řádění Vráti Mynáře a obecně celé party kolem Miloše Zemana zanechalo na Pražském hradě nesmazatelnou stopu. Ona nesmazatelná stopa je patrně jedna z mála věcí, kterou na Hradě, popřípadě v Lánech tato parta zanechala, neboť všechno ostatní zmizelo.

Například sklad alkoholu v Lánech zeje prázdnotou. Takový ten jednoduchý a tisíckrát obehraný vtip o tom, jak Miloš Zeman děsně moc chlastá, se zhmotnil do reality. Je úplně jedno, jak ten chlast zmizel a že za to Miloš Zeman nemůže. Prostě to celé do sebe nakonec krásně zapadlo a to je na tom to báječné.

Samozřejmostí je, že v Lánské oboře není jediný živý tvor, protože Vratislav Rambo Mynář všechno vystřílel svým samopalem, a co zbylo a ještě se hýbalo, dorazil nunčaky. Potom si jako Hulk Hogen rozerval triko, zařval jako vítěz, potřel všechno kolem svým testosteronem a šel dělat zase něco jiného, z čeho koukala tak akorát ostuda.

Všechno, co šlo prodat, Mynář prodal. Od stříbrných táců přes křišťál až po měděné dráty, které vyrval ze zdi. Všechno je pryč.

Před nástupem Petra Pavla do funkce proběhla na Hradě i v Lánech nezávislá inventura a podle výsledku auditora na Hradě a v Lánech zbylo následující:

- Obvodové zdivo. Na několika místech je patrný pokus obvodové zdivo narušit či rozebrat, ale očividně se to nepovedlo nebo nestihlo. 

- Střecha. I když na několika místech chybí několik řad tašek, které jsou nahrazeny prkny.

- Použité a dosti sjeté galusky na kolečkové křeslo, 10 ks.

- Dětská chůvička, 5 ks.

- Nevysypané popelníky, 660 ks.

- Peroutkův článek Hitler je debil uzamčen v trezoru, 1ks.

- Cestovní pas s fotografií Martina Nejedlého s falešným knírkem, který byl však na jméno Juan Gonzales.

- Balzamovací tekutina, 6 litrů.

- Plakát Putina s podpisem a nápisem „Bojuješ i za nás, soudruhu“, 4 ks.

- Stavebnice lego Kanál Dunaj‐Odra-Labe. Nerozdělaná. Sběratelská kolekce, 1 ks.

- Obličejová gumová maska Miloše Zemana, 2 ks.

- Tepláky pokydané hořčicí, 7 ks.

- Kancelářská židle, 5 ks.

- Dřevěná komoda s dírou, 1 ks.

- Záchodová mísa, 1 ks (zbylých cca 22 kusů chybí).

A to je všechno. To je všechno, co po deseti letech vlády Miloše Zemana na Hradě zbylo.

Pokračování 5 / 6

Ukrajinci jezdí do České republiky lovit naše Romy pro jejich maso a kly

Romové při protestu v Pardubicích.Romové při protestu v Pardubicích.|Foto ČTK/David Taneček

Dominik Landsman
7. července 2023 · 18:30

V České republice začíná přibývat potyček mezi Romy a Ukrajinci, po kterých zpravidla následují demonstrace nebo protestní pochody Romů. To, co na první pohled může vypadat jako několik ojedinělých případů, je však ve výsledku poměrně rozšířený problém. Ve skutečnosti se totiž ukázalo, že útoky Ukrajinců na Romy nejsou ani zdaleka ojedinělé. Naopak jsou časté, organizované a cílené.

„Ukrajinci jezdí do České republiky lovit naše Romy. Je to z části koníček a z části to dělají pro kořist. Romské maso a kly jsou na ukrajinském černém trhu velmi žádaný artikl. Nadrcené romské kly mají podle tamních pověr zvyšovat potenci a pokud si prášek z nadrcených romských klů rozházíte v noci kolem postele, měly by se vám zdát samé hezké sny,“ vysvětluje Kamil Horák, profesionální lovec a zároveň odborník na Romy, který situaci ohledně ukrajinského honu na české Romy dlouhodobě sleduje.

Podle Horáka bude honů na české Romy ze strany Ukrajinců přibývat. V červenci totiž začínají jít Romové do říje a ztrácejí svou přirozenou plachost a ostražitost. To je pro lovce ideální příležitost. Samotní čeští Romové však s honem nesouhlasí a konají řadu protestů. Bojí se vycházet z domu a jak to tak vypadá, jejich osud je politikům lhostejný.

„Je to nehorázné. Ukrajinci nás loví jako nějaká zvířata a to povětšinou bez řádného povolení. A proč? Pro trofeje a adrenalin z lovu. Bojíme se a nemáme nikde zastání. Manžela zrovna předevčírem, když se vracel z pastvy kolem posedu, postřelil jeden Ukrajinec do stehna. I když manžel přežil, přišel o své kly. Já už nemůžu. To tady není nikdo, kdo by nám pomohl?“ zoufá si paní Bílá, která kvůli lovné sezóně raději s dětmi nevychází z domu.

Ačkoliv se odborníci shodují, že lov Romů je veliký problém, není politická vůle toto nějak řešit. „Ukrajinci si prožívají těžké časy, takže by nebylo vhodné jim zakazovat lovit české Romy. Při lovu jsou šťastní a po té hrůze, kterou mnozí z nich zažili, si nějaké rozptýlení zaslouží,“ nechal se slyšet premiér Fiala. Jediný politik, který se aktivně zajímá o problematiku honů na Romy je Tomio Okamura.

„Už jsem ulovil tři samce a jednu březí samici,“ pochlubil se Tomio Okamura, který se do lovu Romů vložil osobně. Dokud vláda nezačne lov na Romy řešit, budou se pravidelně konat romské demonstrace. Podle odborníka Horáka jsou však romské demonstrace rizikové, neboť bude na jednom místě větší koncentrace Romů, což přiláká větší množství ukrajinských lovců.

Pokračování 6 / 6

Vedle stanu si Mynář na sjezdovku půjčil i Hradní stráž. Řídila vlek a obsluhovala ve stanu nahoře bez

Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovceLyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce|Profimedia

Dominik Landsman
17. února 2023 · 18:30

Dosluhující hradní kancléř a letitý vlekař Vratislav Mynář má pořádného fištróna. Podle všeho si z hradního skladu vypůjčil a umístil ke svému vleku nejen veliký party stan, ale rovněž i jiné předměty a osoby z pražského Hradu.

„Bylo to každou zimu, když napadl sníh. Pan Mynář provozuje sjezdovku s vlekem a k tomu potřebuje personál. Už když jsem večer viděl z okna, jak začíná sněžit, bylo mi jasné, že svou službu další den strávím na sjezdovce,“ tvrdí člen Hradní stráže, který si nepřál být jmenován.

„V noci mi potom přišla smska ve znění – zítra v osm pod vlekem. To znamenalo, že se mám místo na Pražský hrad dostavit na sjezdovku pana Mynáře, kde mi bude přidělena nějaká práce. Byla to běžná praxe, se kterou se setkali všichni mí kolegové z Hradní stráže,“ dodal voják. 

„Víme o tom všichni. Bylo to takové veřejné tajemství. Pan Mynář využíval Hradní stráž jako levnou pracovní sílu. Přes zimu mu obsluhovali vlek a přes léto je vozil na chalupu, aby mu tam makali. Jelikož byli ve službě, museli mít na sobě uniformy, ale hlavně pracovali zadarmo,“ potvrdil zdroj z Hradu, který si rovněž nepřál být jmenován. 

Hradní tanga

„Hradní stráž mu dokonce obsluhovala hosty v hospodě nahoře bez. Jsou to povětšinou mladí urostlí muži, takže u dam v podniku sklízeli pozitivní ohlasy. Dokonce tam několikrát Mynář uspořádal Ladies night a donutil Hradní stráž ke striptýzu,“ dodal zdroj z Hradu. 

„Pohled na rozjařené dámy, které strkaly Hradní stráži bankovky za jejich hradní tanga, byl tristní. Bylo to nedůstojné,“ myslí si zdroj z Hradu. 

Hradní stráž však nebyla to jediné, co si Mynář z Hradu půjčoval, aby ušetřil. 

„Ano, občas se to stalo. Dělal jsem to z úcty k panu prezidentovi a jeho úřadu. Věděl jsem, jaká je moje povinnost,“ potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, kterého si Mynář občas půjčoval na opravu ucpaného záchodu u něj doma anebo jako mužského gigola pro vážené zahraniční návštěvy se speciálními požadavky. 

Nejen na lidskou sílu zdarma si Mynář na Hradě dělal zálusk. Rozsáhlý sklad na Hradě nenabízí pouze party stan.

„Pan Mynář si za ty roky ze skladu půjčil a již nevrátil spoustu zahradního náčiní. Například všechny sekačky na trávu, takže nyní naši zahradníci musí trávu na zahradě stříhat nůžkami. Samozřejmostí bylo, že ve skladu chyběly i lopaty nebo hrábě. Ty si pan Mynář rovněž půjčil a již nevrátil. Nedávno jsem dokonce zahlédl na internetovém bazaru nabídku sady zahradního náčiní i nábytku, které bylo až podezřele podobné tomu, které chybí ve skladu. Číslo, které bylo pod inzerátem uvedeno, bylo pana Mynáře.

Taky s železnou pravidelností obcházel auta z vozového parku pana prezidenta s kanystrem a hadičkou. Z každého auta potom ručně odsál pohonné hmoty, které potom používal pro svou potřebu. Samozřejmě bez faktury,“ přiblížil zdroj z Hradu běžnou praxi spořivého hradního Kancléře.

Byl to hradní kancléř

Ani samotné prostory Pražského hradu neušly pozornosti Vratislava Mynáře.

„Dost často se stávalo, že v některé místnosti chyběli žárovky. Pan Mynář totiž několikrát týdně obcházel kanceláře i prostory pro veřejnost a ze všech světel žárovky odšrouboval a použil pro vlastní potřebu. Rovněž na záchodech záhadně mizel toaletní papír i mýdla. Jednou jsem na chodbě potkal pana Mynáře, jak si domů ze záchoda odnáší celé umyvadlo. Samozřejmě že jsem mu k tomu nic neřekl, protože to byl hradní kancléř a věděl, co dělá,“ dodal ještě na závěr zdroj z Hradu.