Video placeholde

Čestmír Strakatý na stagi Reflexu: Jsem zvyklý na leccos, ale reakce jako na Jaroslava Duška jsem nezažil nikdy

Sešli jsme se na Colours of Ostrava na stagi Reflexu; původně to měla být nezávazná prázdninová debata o dělání rozhovorů, shánění hostů, tetování, dávném kariérním plánu jezdit kamionem i o videohrách, které kolega ČESTMÍR STRAKATÝ hraje. Od zveřejnění výbušného úryvku z podcastového rozhovoru Čestmíra s hercem Jaroslavem Duškem ale bylo jasné, že se výroku adresovanému lidem s rakovinou, kteří podle Duška „umírají, protože nemají rádi život“, nevyhneme. Měl se víc ohradit? Měl Jaroslava Duška víc konfrontovat? Kde je hranice mezi neškodným blouznivcem a nebezpečným demagogem? S kým dělat a s kým už nedělat rozhovory a pokud ano, tak o čem? Pusťte si záznam debaty ve videu v úvodu článku. 

Baví ho lidé a jejich příběhy, na začátku září slaví 5 let podcast PROSTOR X, který slýcháte téměř každý všední den na reflex.cz. Už dva roky je Čestmír navíc k slyšení na rádiu Frekvence 1 v Press Clubu, od začátku října 2022 má týdenní podcast ČESTMÍR. Jeho formáty jsou ryze autorské: je to jeho obličej, jeho výběr hostů, jeho způsob vedení rozhovoru. Proto přijímá plnou odpovědnost za obsah a negativní reakce posluchačů samozřejmě řeší. Často (nejen v případě Jaroslava Duška) prý zpětně uvažuje, zda to měl udělat právě tak, jak udělal.

I proto se při naší besedě vymezil vůči Duškovu obvinění v novinách, že si herec myslel, že se budou v rozhovoru bavit hlavně o jeho (malé) roli v novém filmu režiséra Dana Svátka Dvě slova jako klíč

Za prací Čestmíra Strakatého možná i vy cítíte hledání dokonalého rozhovorového formátu, který se podle jeho slov pořád vyvíjí: nemá konkrétní plán, kam chce svůj způsob dělání rozhovorů dovést. V mnohém je však causa Jaroslav Dušek poučná nejen pro něj, ale obecně pro novinářskou obec: stačí causu okolo nesmyslného tvrzení takto „nasvítit"? Komu dávat prostor? Proč je těžší odhalit u hosta manipulaci než lež?  

Poslechněte si video s Čestmírem Strakatým, se kterým se příjemně povídá, i když to není na kameru.