SOUD V NEW YORKU Kvůli obvinění ze znásilnění se před něj dostal Dominique Strauss-Kahn

SOUD V NEW YORKU Kvůli obvinění ze znásilnění se před něj dostal Dominique Strauss-Kahn Zdroj: Profimedia.cz

Dominique Strauss-Kahn

Od doby aféry Billa Clintona s Monikou Lewinskou v roce 1998, kdy hrozilo prezidentovi USA odvolání z funkce, nebyla veřejnost konfrontována kvůli sexuálnímu skandálu vysoce postavené osoby celosvětového významu s tak výjimečným případem, jaký je rozehrán v případě exšéfa Mezinárodního měnového fondu DOMINIQUA STRAUSSE-KAHNA (61).

 

TŘIADVACÁTÉHO KVĚTNA se na blogu slavné americko-francouzské novinářky Anne Sinclairové (62), která zpovídala i takové celebrity, jako byli například Michail Gorbačov, Helmut Kohl, princ Charles, Madonna, Sharon Stoneová či Woody Allen, objevil krátký příspěvek, jenž obsahoval kromě oslovení „Vážení a milí čtenáři“ pouze čtyři věty. V nich bylo konstatování, že každý zřejmě pochopí, že okolnosti autorku přinutily k dočasnému pozastavení blogu.

 

Ano, bylo to zcela pochopitelné, jejím manželem je totiž od roku 1991 Dominique Strauss-Kahn. Významný francouzský ekonom a politik, dnes už někdejší ředitel Mezinárodního měnového fondu (vzdal se funkce 18. května) je v New Yorku obviněn ze znásilnění a napadení dvaatřicetileté pokojské Nafi ssatou Diallové, jež pochází z africké Guiney. Čin se měl odehrát v sobotu 14. května v luxusním apartmánu číslo 2806 v hotelu Sofitel na 44. ulici newyorského Manhattanu.

 

Anne Sinclairová sice teď nepíše své oblíbené blogy, ale zatím stojí pevně po boku svého muže a podobně jako on říká, že všechna obvinění jsou smyšlená a že je to komplot, který na jejího manžela kdosi uchystal.

 

Ovšem kdo to mohl být? Kdo připravil podobnou léčku? A proč právě na DSK, jak se běžně zkratkou tomuto Francouzi říká? Není spíš pravda to, co potvrzují mnohé indicie, že právě Dominique Strauss-Kahn je člověk, jenž až příliš často a opakovaně podléhal svým sexuálním choutkám?

 

ZÁVISLOST NA SEXU?

Strauss-Kahn má rád podle všeho tři věci – sex, přepych a … e-maily. V jednom z druhé poloviny května se omlouval zaměstnancům Mezinárodního měnového fondu těmito slovy: „Naprosto odmítám jakákoli nařčení, kterým nyní čelím … Jsem přesvědčený, že pravda vyjde najevo a mé jméno bude očištěno … Nemohl jsem připustit, abyste vy, drazí kolegové, a fond měli jakýmkoli způsobem sdílet moji noční můru. Tak jsem musel odejít … To, co tato instituce dokázala v uplynulých třech a půl letech, je plodem vašeho myšlení, vaší práce a nasazení. Děkuji vám, hodně štěstí v budoucnosti a au revoir.“

 

Na první pohled vlastně nic zajímavého. Ale v podobném duchu se už omlouval podruhé. V roce 2008 tak učinil, opět mailem, po milostné aféře s kolegyní z MMF, vdanou maďarskou ekonomkou Piroskou Nagyovou (mimochodem, ta pracuje dnes v Evropské bance pro obnovu a rozvoj, kde je jedním z viceprezidentů český expremiér Jan Fischer).

 

Je snad tedy Strauss-Kahn závislý na sexu? Pokud bychom usuzovali podle stále nových a nových vyjádření některých lidí, tak ano. Údajně si v minulosti platil v New Yorku přes agenturu luxusní prostitutky a k jedné měl být velmi hrubý. Prý pravidelně obtěžoval kolegyně v měnovém fondu i v hotelech, kde přespával. Jenže všechny tyto výpovědi nevypadají příliš důvěryhodně, spíše se zdá, že z bohatého DSK se snaží kdekdo vytřískat peníze. Svoje obvinění v posledních dnech dokonce stáhla i francouzská novinářka Tristane Banonová, kterou se měl pokusit znásilnit už v roce 2002.

 

Všechny tyto příběhy ale nejsou nic proti tomu, co se mělo odehrát v květnu v New Yorku, v hotelu Sof tel. To skutečně připomíná hodně špatný béčkový hollywoodský film.

 

KOMPLOT?

Nafissatou Diallová na policii vypověděla, že Strauss-Kahn ji napadl nahý v pokoji a pak ji přinutil k orálnímu sexu. Jako důkaz má posloužit sperma, které je údajně na jejích šatech. Pak jeden z vedoucích ekonomů světa údajně prchl z pokoje, snažil se odletět do Paříže a zanechal ve spěchu v Sofitelui svůj mobil a některé osobní věci.

 

Až příliš vášnivý vztah k ženám je u Kahna znám, ale že by skutečně brutálně znásilnil africkou imigrantku v hotelu, se zdá spíše nepravděpodobné. Nesedí to ani k jeho významnému postu, ani k tomu, jak se choval předtím. Jedna z verzí hovoří o tom, že k sexu s pokojskou došlo, ale že vše bylo někým dobře promyšlené a sehrané. Například Diallová nahlásila celou událost policii až hodinu po odjezdu Kahna z hotelu. Jak se dostalo jeho sperma (pokud je jeho) na její šaty, je zřejmě podobná situace, jakou světu kdysi popsala v případě s Billem Clintonem jeho stážistka Monika Lewinská. V obou případech se jedná o velké peníze. Právníci hovoří v kauze Diallové o odškodnění milión dolarů. Mimosoudní vyrovnání bývá ve Spojených státech mnohdy cestou k urovnání sporů.

 

V blízké době určitě Američané případ uzavřou. Jenže kariéra Dominiqua Strausse-Kahna je definitivně zničena. A komu to nejvíce posloužilo? Francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Liberální socialista DSK byl totiž jeho hlavním možným soupeřem pro volby, jež se uskuteční v květnu příštího roku.

 

SARKOZYHO STÍN

Sarkozy byl už nějakou dobu málo populární a opoziční socialisté již léta hledali proti němu vhodného protikandidáta. Dlouho se zdálo, že hledají marně. Když začaly průzkumy ukazovat, že jím je právě DSK, přišla aféra, kterou nazývají francouzská média těmito slovy: Zemětřesení v New Yorku! Šok! Neuvěřitelné! Konec velkého svůdce!

 

Dominique Strauss-Kahn se totiž osvědčil jako dobrý šéf Mezinárodního měnového fondu. Politici, od Obamy až po Merkelovou ho v posledních třech letech chválili za poměrně vyvážené a rozumné kroky, které prováděl v dobách finanční a ekonomické krize. A Francouzi získali po delší době pocit, že mají na veledůležitém postu někoho, ke komu vzhlíží světová veřejnost s respektem.

 

DSK se postavil do čela Mezinárodního měnového fondu koncem září 2007. Není pro nás nezajímavé, že jeho protikandidátem byl tehdy, bývalý guvernér České národní banky a v roce 1998 premiér země Josef Tošovský, kterého za podivných okolností navrhlo Rusko. Tošovský tehdy prohlásil, že je návrhem Kremlu „poctěn“, ale česká vláda vydala komuniké, že stojí za evropským kandidátem, jímž byl DSK, a pro návrh Moskvy sama nehlasovala.

 

Poslední aféra Strausse-Kahna je ale, zejména pro Francouze, tak moc citlivá, že v podstatě v průběhu několika dní po obrovské mediální masáži DSK odepsala. Právě proto vypadá historka, kterou prezentuje pokojská z New Yorku, podezřele. Jenže to na osudu známého francouzského ekonoma a politika už asi nic nezmění. I kdyby se někdy ukázalo, že to bylo jinak.

 

Dominique Strauss-Kahn prostě doplatil na svoji neukojitelnou touhu po sexu s různými ženami. Vše vypadá tak, že mu v tom tentokráte někdo významně „pomohl“.

 

Na francouzském výsluní tak podle všeho zůstane i na další léta jiný místní „proutník“ – Nicolas Sarkozy. Ten má jistě, i když otevřeně o tom takto nemluví, zcela jistě radost z aféry s jednou africkou pokojskou v New Yorku.

 

Na řadu by mohl opět přijít Hollywood. Film o vrtěti DSK by mohl být trhákem.