„Na Václaváku se už nic nedělo, a tak jsem autem odjížděl domů. V Žitné to však bylo divoké,  takže jsem nakonec zase  zůstal až do noci.“

„Na Václaváku se už nic nedělo, a tak jsem autem odjížděl domů. V Žitné to však bylo divoké, takže jsem nakonec zase zůstal až do noci.“ Zdroj: Lubomír Kotek

Pondělí 16. ledna 1989 odpoledne: Právě zatýkají Václava Havla, ale měl jsem jen široký objektiv, tak to moc není vidět.
Ke všem těmhle fotkám se Luboš Kotek vrátil  po mnoha letech, když senátor Štětina požadoval zrušení KSČ. Časový odstup jim neublížil. Možná naopak.
Kluk na zemi fotografoval moc okatě, neměl proti nim šanci
Ve středu nás nechali být. Zaskandovali jsme si, že zítra zase, a zažívali u toho až neskutečný pocit svobody a vítězství.
Ve čtvrtek se (asi lidé z ÚV KSČ) rozhodli znemožnit demonstraci za každou cenu. Hnali nás Václavským náměstím od Svatého Václava dolů k Můstku. Každého, kdo se jim dostal na dosah, mlátili hlava nehlava. Hodně lidí bylo při pádech zraněno od hranatých betonových květináčů.
10
Fotogalerie

Zítra přijdem zase!

Před pětadvaceti lety, přesně 15. ledna 1989, začal Palachův týden, největší masové vystoupení proti totalitnímu režimu od začátku komunistické normalizace. Reflex požádal fotografa Lubomíra Kotka (56), aby snímky, které v oněch dnech pořídil, okomentoval.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!