Miliardář George Soros je pro někoho nebezpečím a nepřítelem, pro jiné spasitelem. Teď se stahuje z EU

Miliardář George Soros je pro někoho nebezpečím a nepřítelem, pro jiné spasitelem. Teď se stahuje z EU Zdroj: Profimedia.cz

Ještě v roce 2010 přijal Viktor Orbán Sorose v maďarském parlamentu. Dnes jej vykresluje jako nepřítele Maďarska.
Soros financoval i československý disent. Setkal se s Alexandrem Dubčekem (vlevo) a zakladatelem Charty 77 Františkem Janouchem (vpravo).
Do Prahy Soros kdysi jezdil často, Česko však pro něj nikdy nebylo prioritou
Americká politika Sorose vždy zajímala: Ještě v loňských volbách do Konrgresu byl největším donorem demokratů
Vedení nadace Open Society Foundations už převzal Sorosův  syn – Alex Soros
5
Fotogalerie

Svět podle Sorose: Pro někoho je zosobněním zla, pro jiné spasitelem. Kým je doopravdy?

Možná o nikom na světě neexistuje tolik konspiračních teorií jako o Georgi Sorosovi. Je předmětem nenávisti u maďarské vlády, hovoří se o něm v kampani ke slovenským volbám, zmiňují ho i Andrej Babiš a Tomio Okamura. Americký miliardář, kterému mnozí připisují obrovskou moc na světovou politiku, se ale pomalu stahuje z veřejného dění. V červnu předal řízení své nadace synovi Alexi, nyní jeho impérium oznamuje odchod ze zemí Evropské unie. Proto stojí za to se ohlédnout za Sorosovým životem a vším, co za ním zůstává.

George Soros se narodil v Budapešti do rodiny maďarských židů 12. srpna 1930, nedávno tak oslavil 93. narozeniny. Jeho rodné jméno znělo György Schwartz, rodina se však v atmosféře sílícího antisemitismu v meziválečném Maďarsku v roce 1936 rozhodla změnit příjmení na pomaďarštěné „Soros“, vyslovované jako „Šoroš“. Mimochodem, ačkoli se později Soros znovu přejmenoval po přestěhování do Velké Británie, v jeho rodišti se stále používá maďarská varianta jeho jména Soros György.

Aby toho nebylo málo, za druhé světové války používal v naději v lepší skrytí před holocaustem ještě jiné jméno – Sándor Kiss, s nímž se vydával za maďarského uprchlíka z Rumunska. Jeho rodina tehdy nacistické perzekuci z velké části unikla, s pomocí jednoho budapešťského úředníka se jí povedlo skrýt na ostrově Luppa blízko Budapešti. Válku tak navzdory původu Sorosovi přežili a v roce 1947 emigrovali z Maďarska do Londýna. Georgi Sorosovi tehdy bylo 17 let.

MISTR RISKU

Na ostrovech se Soros zpočátku živil jako dělník, do roka se však dostal na prestižní univerzitu London School of Economics, kde získal magisterský titul z filozofie. Následně krátce pracoval v londýnské mezinárodní bance Singer & Friedlander, načež se v roce 1956 přestěhoval do New Yorku. Tam začal pracovat jako ekonomický analytik, zabýval se hodnocením akcií evropských firem.

V této oblasti si Soros brzy vytvořil velké jméno. V dobrém i zlém. V šedesátých letech se začal zabývat hedgingovými fondy, tedy investicemi s vysokým rizikem. V roce 1969 založil fond s názvem Double Eagle, který posléze přejmenoval na Quantum Fund. Investice klientů tohoto fondu osobně spravoval od zmíněného roku 1969 až do roku 2011. Už do roku 1980 se fondu povedlo zečtyřicetinásobit hodnotu vložených prostředků, celkově jde o jeden z nejvýdělečnějších fondů v historii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!