„My jsme středně velká a velmi otevřená evropská ekonomika. Vláda sevřená mezinárodněpolitickou situací i pociťovanou potřebou premiéra „držet koalici“ je neochotna skutečné makroekonomicky významnější rozpočtové přitvrzení realizovat.“

„My jsme středně velká a velmi otevřená evropská ekonomika. Vláda sevřená mezinárodněpolitickou situací i pociťovanou potřebou premiéra „držet koalici“ je neochotna skutečné makroekonomicky významnější rozpočtové přitvrzení realizovat.“ Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Miroslav Singer: Inflace se sníží a dostane pod kontrolu, ale bolet to bude

Inflace je stále asi nejdiskutovanějším ekonomickým tématem dnešní doby. Není divu, dosavadní vzedmutí cen na hodnoty dosti těsně pod 20 procent – měřeno meziročním vývojem – představuje zkušenost, která tu byla naposledy na počátku ekonomické transformace plánovaného hospodářství před třemi desetiletími. Navíc zkušenost, která se skutečně týká takřka každé domácnosti. Nicméně určitou útěchou nám může být, že mnohé nasvědčuje tomu, že se přírůstky cen začnou snižovat. Jen je otázkou, zda se nám to všem nakonec bude tak líbit.

Nicméně po pořádku, nejprve k inflaci, kterou zažíváme a budeme zažívat. Zatím to, co se stalo, již nezměníme, pro budoucnost máme ale jednu dobrou zprávu. Aktuální vývoj inflace v podobě meziměsíčního růstu cen naznačuje, že se inflace začíná stabilizovat. Meziměsíční přírůstky cen dosáhly vrcholu v druhém čtvrtletí tohoto roku. Od té doby spíše, s výjimkou řady různých faktorů, jako byl například návrat dětí do škol, ovlivněný zářím, začínají klesat. To sice neznamená, že nás rychle opustí ta hrozivá čísla meziročních přírůstků cen pod 20 procent. Ale současně zatím čerstvé přírůstky cen, jež jsou pro odhad budoucího vývoje rozhodně užitečnější než to, jak rostly ceny před jedenácti či dvanácti měsíci, naznačují, že ­příští rok už by tempo růstu cen mělo být ve srovnání s tím, co jsme v posledních dvanácti měsících zažívali, zhruba poloviční a jeho údaje budou začínat před desetinnou čárkou jen jednou číslicí. Což mimochodem také pro ty, kteří by se před inflací chtěli, zcela správně, chránit investováním, říká, že investice do dnes emitovaných dluhopisů českého státu či jiných, zdůrazňuji velmi solidních institucí, může být jedním ze skutečně dobrých rozhodnutí.

Co zabolí

Nyní však k tomu, proč bychom se zas nemuseli tak unášet tím, že se velmi pravděpodobně povede dostat inflaci pod kontrolu. Připomenu, že zcela obecně lze inflaci snížit dvěma způsoby: zvýšením produktivit ekonomiky nebo snížením poptávky v dané eko­nomice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!