Video placeholde

Nové vakcíny proti opičím neštovicím? Především velká obchodní příležitost, říká veterinární lékař Roman Kovařík

Evropská unie je před uzavřením dohody s dánskou firmou Bavarian Nordic, aby zajistila zemím sedmadvacítky společný nákup vakcín a antivirotik proti opičím neštovicím. Německo už jich objednalo několik desítek tisíc a chystá další nákup. Firma Bavarian Nordic hlásí další a další nové kontrakty. Její akcie poskočily v posledních dnech o padesát procent. Bavarian Nordic je jedinou firmou, která vyrábí vakcínu obsahující oslabený virus proti pravým a současně i opičím neštovicím. “Formuje se zde průmysl, kdy se ve světě najde nějaký patogen a na základě popularizace v médiích z toho vznikne velká obchodní příležitost,” říká v podcastu A plus X Roman Kovařík, veterinární lékař a specialista na nemoci přenosné ze zvířat na člověka.

Narozdíl od starších typů vakcín neobsahuje nová vakcína firmy Bavarian Nordic živý, ale pouze oslabený virus. A je proto bezpečnější. Zda a jak bude účinná, se ale podle Romana Kovaříka nedá odhadnout. Standardní klinické zkoušky u ní neproběhly. Souhlas s registrací nové vakcíny proti pravým neštovicím udělila americká FDA dánské firmě Bavarian Nordic teprve v roce 2019. Důvod, proč se firma do vývoje takové vakcíny vůbec pustila, je nejasný. Ačkoli hrozba znovuobjevení pravých neštovic, které již byly vymýceny, se v souvislosti s bioterorismem často zmiňuje, v roce 2019 nic nenasvědčovalo tomu, že je akutní.

“Pracoval jsem léta na různých pozicích ve farmaceutických firmách. Neumím si představit, že bych na poradu přišel s návrhem, pojďme zkusit vyrobit novou vakcínu na neštovice, abychom byli připraveni na případný bioterorismus. Vývoj a zejména zkoušky vakcíny tak, aby byly standardními procesy schválené k použití, stojí stamiliony dolarů,“ říká v rozhovoru s Angelikou Bazalovou Roman Kovařík. “To můžete vzít jiná onemocnění, která jsou u lidí popsaná,  vyvíjet na ně vakcíny a odepisovat stamiliony ze zisku.”

Většina států světa včetně Česka disponuje původními vakcínami proti pravým neštovicím, které ale obsahují živý virus. Takto očkovaný člověk de facto prodělá lehčí formu onemocnění, což s sebou nese riziko nežádoucích reakcí. Popsány byly i případy úmrtí po této vakcíně, kterou se plošně očkovalo ještě v roce 1980. Z tohoto důvodu se jeví možnost očkovat vakcínou, v níž je oslabený virus, který není schopen replikace, jako výhodná.

Možné úskalí tkví v tom, že vakcína, která je v USA registrována pod názvem Jynneos a v Evropě jako Imvanex, byla schválena, ačkoli nebyly provedeny srovnávací studie účinnosti u lidí. Očkovaným lidem se pouze měřily hladiny protilátek. “Kromě toho byla provedena studie na nedefinovaném počtu opic, jejíž procentuální odhady účinnosti lze vztáhnout pouze k opicím. Vše o účinnosti u lidí jsou náhodně generované spekulace,” říká Roman Kovařík, který pracoval v několika mezinárodních farmaceutických firmách.

Společnost Bavarian Nordic tají, s vládami kterých států už smlouvy uzavřela, neveřejné jsou i podmínky a zamluvená množství vakcíny. Firma už ale zvýšila svá finanční očekávání pro fiskální rok 2022. “V této bezprecedentní situaci vynakládáme veškeré možné úsilí, abychom zajistili dostupnost vakcín a uspokojili současnou poptávku,” praví se v oficiálním stanovisku.

Česko se podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba připojí ke společnému evropskému řešení. O plošném očkování se zatím neuvažuje. V případě potřeby by se očkovali zdravotníci, kteří o nemocné pečují, případně lidé, kteří s nakaženými přišli do kontaktu.  Téma "opičí neštovice" naleznete i v nejnovějším vydání Reflexu.