Ukrajina se připravuje na válku

Ukrajina se připravuje na válku Zdroj: Tomáš Vlach

Následky bombardování v Čuhujivě na Ukrajině
Následky bombardování v Kyjevě
Kolony uprchlíků na ukrajinské hranici na přechodu Medyna
Volodymyr Zelenskyj s vojáky v přední frontové linii, 25. února 2022
Ukrajina se připravuje na válku
5
Fotogalerie

Hlášku roku máme: Ruskij korabľ, idi na chuj! Vtipné, ale Ukrajina mezitím umírá v přímém přenosu

Každá válka je i hrou symbolů, proslovů a hesel. Dnes bitevní vřavu doprovázejí také souboje na sociálních sítích a vše se topí v moři dezinformací. Nejinak je tomu v případě války na Ukrajině. V každém případě se do dějin zapíše odpověď obklíčených ukrajinských vojáků na Hadím ostrově v Černém moři, kteří poslali 24. února ruské zlosyny „do prdele“. Jejich hláška zlidověla a používá se při všech možných příležitostech. Je to hláška vtipná a symbolická, mezitím ale na Ukrajině za přihlížení Západu provádějí Rusové totální destrukci a objevují se jiné symboly. Smutné, varovné a nebezpečné.    

Když 24. února ruský raketový křižník Moskva a hlídková loď Vasilij Bykov s podporou útočných vrtulníků ostřelovaly ze svých palubních děl v Černém moři Hadí ostrov (na délku má 615 a na šířku 440 metrů), vyzvali Rusové ukrajinskou pobřežní stráž ať se vzdá. Diskuse byla ukončena dnes již legendární větou. Do češtiny to média přeložila poměrně umírněně – Ruská válečná lodi, jdi do prdele! Rusku a ukrajinsky to zní ostřeji – Русский военный корабль, иди нахуй! a Російський військовий корабель, иди на хуй! „Do prdele“ ale Rusové nešli. Ovšem na rozdíl od prvotních informací Ukrajince nezabili, „jen“ je zajali. Pak zcela zničili infrastrukturu ostrova – majáky, antény i budovy. A samozřejmě Moskva prohlásila, že ostrov je odteď „její“.

To je jeden z pozoruhodných a kvůli ukrajinské hlášce velmi sledovaný, ale svým způsobem bezvýznamný, příběh okupační ruské války na Ukrajině. Jiné symboly jsou daleko, daleko hrozivější a budou mít v budoucnosti vážné dopady nejenom na Ukrajinu a Rusko, ale také na Bělorusko, Evropu i celý Západ.

Symboly zmaru

Symbolem je postupná destrukce ukrajinských měst, když Rusové útočí i na civilní cíle, ničí bombardováním a střelbou obytné domy, školy, obchody, koncertní sály, úřady a instituce, místa, která zabezpečují elektřinu či teplo. Přitom Moskva lživě tvrdí, že útočí pouze na infrastrukturu sloužící ozbrojeným silám a že u toho „denacifikuje“ Ukrajinu.

Symbolem jsou statisíce prchajících lidí. Maminky v náručích s miminky utíkají do bezpečí, včetně České republiky. Ano, Putin a jeho obludná mašinerie jsou i kvůli tomu zločinci a nesmí jim být tato zvrácenost nikdy odpuštěna.

Symbolem je ruská střelba na jaderné elektrárny a jejich obsazování, což je porušení Ženevských konvencí. Nejlépe to okomentovala Dana Drábová, předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost: „Zešíleli“.

Symbolem této války je i postoj Západu k Rusku. Léta někteří západní politici (Miloš Zeman, Tomio Okamura, Angela Merkelová, Sebastian Kurz, Viktor Orbán, Marine Le Penová, Matteo Salvini) relativizovali putinovské a ruské zlo. Paktovali se s kremelským diktátorem a nepřímo ho podpořili v jeho úchylných choutkách. Tvářit se dnes, že to nebylo, je slabostí ostatních.

Symbolem této války bude i to, že vypukla nová studená válka mezi Ruskem a Západem a že na hranici s Ruskem (a po možné okupaci Ukrajiny i s touto zemí), bude spuštěna těžká železná opona, která se bude demontovat jen velmi složitě a velmi dlouho.

A k tomu všemu ničení, zoufalství a proradnosti máme i jednu vtipnou hlášku: Ruskij korabľ, idi na chuj! To je ale málo. Mezitím Ukrajina umírá v přímém přenosu.

Video placeholde
Radiová komunikace mezi Zmijím ostrovem a ruskou válečnou lodí • Twitter