Puskás Aréna v Budapešti bude hostit zápasy EURO 2020

Puskás Aréna v Budapešti bude hostit zápasy EURO 2020 Zdroj: Profimedia.cz

Bozsik Stadion (dějiště EURO U21 2021)
Haladás Stadion (dějiště EURO U21 2021)
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Summit EU: Maďarský premiér Viktor Orban (7.5.2021)
Fotbalisté Maďarska se radují ze vstřelené branku v duelu s Kyprem
9
Fotogalerie

Aréna pro Euro a miliardáři z vesnice. Jak maďarský fotbal srostl s politikou

Evropa žije fotbalovým šampionátem, dnes se odehraje první zápas Eura také v Maďarsku. V Budapešti vyrostl nový stadion pro šedesát tisíc lidí, v poslední době se tam však otevírá i několik stadionů ročně. Fotbal se v Maďarsku stal prioritou i hrou politiků a nová Puskás Aréna je symbolický chrám Orbánova režimu.

Zlatou érou maďarského fotbalu byla padesátá léta, tehdy tým kolem Ference Puskáse dominoval Evropě. Od té doby se však větší úspěchy nedostavují. Slavné časy se snaží přivolat zpět třeba právě nový, skoro sedmdesátitisícový stadion pojmenovaný po Puskásovi. Anebo klub z vesničky Felcsút rovněž nesoucí jeho jméno.

Miliardáři z vesnice

Vesnický klub Puskás Akadémia existuje teprve 16 let, loni i letos už však skončil v maďarské lize na „bedně“ a pokračuje ve vzestupu. A váže se k němu ještě jedno slavné jméno – klub založil rodák z Felcsútu premiér Orbán, který ještě jako opoziční politik fotbal hrál a vedle jehož domu vyrostl supermoderní stadion. Na ten sice před covidem chodila sotva tisícovka fanoušků, zato jeho špičkové zázemí (a dle českého záložníka Jakuba Plška i vysoké platy) přilákalo už několik hráčů z české ligy.

Opulentní Akademii na okraji malebné vsi vlastní nejbohatší Maďar a Orbánův přítel Lőrinc Mészáros, hned druhý nejbohatší Maďar Sándor Csányi je předsedou fotbalového svazu. Aktuálního mistra Ferencváros zase vede poslanec vládní strany Fidesz Gábor Kubatov, další budapešťský klub MTK má na povel europoslanec Fideszu Tamás Deutsch. V první lize už jsou kluby bez vztahu s maďarskou vládou v menšině.

Spolu s dosazením vládních kruhů do lóží začala masivní podpora fotbalu z rozpočtu. Do loňského roku šlo asi 24 miliard korun na výstavbu stadionů, většina na Puskás Arénu hostící letošní EURO a taky příští finále Evropské ligy. Zároveň fotbalu stát pomáhá skrze odečet daní pro podnikatele, kteří můžou část odvést vybranému klubu. Puskás Akadémia touto cestou inkasovala dosud v přepočtu 1,67 miliardy korun, což jsou asi dva roční rozpočty Slavie nebo deset rozpočtů běžného prvoligového klubu v Česku.

Stadion nebo dálnice?

Výsledky státních fotbalových investic se dostavují pozvolna – loni se po letech maďarský tým probojoval do Ligy mistrů (Ferencváros), maďarská liga je nicméně v žebříčku UEFA až za Ázerbajdžánem na 28. místě. Nezdary klubů v Evropě někdy schytávají až posměch satirických stránek a opozičních politiků i voličů, kteří by státní finance radši viděli třeba v infrastruktuře. Státem megalomansky dotovaný fotbal berou za symbol toho, co kritizují na Orbánově režimu.

Že je Euro pro Orbána symbolicky důležité, potvrzuje i fakt, že na budapešťském stadionu se jako na jediném odehrají všechny zápasy s plnou kapacitou (během turnaje se možná přidají další města). Pro vstup potřebují domácí Maďaři místní imunitní kartu (dostává se zhruba 10 dnů po první dávce očkování či po testu na protilátky), fanouškům z ciziny na zápasy stačí negativní PCR test. Do Maďarska, které má stále zavřené hranice, můžou diváci Eura ze zahraničí přijet dokonce jen se vstupenkou a test podstoupit až v Maďarsku, zatímco i Maďaři musí po návratu z ciziny do karantény, nejsou-li očkovaní. 

Všechny zápasy maďarské skupiny jsou vyprodané. Aby taky ne - Maďarsko se utká s posledními dvěma mistry světa (Německo, Francie) a taky mistry Evropy (Portugalsko). Předloňský otevírací zápas proti Uruguyai v nové aréně se vyprodal a strhnul tribuny ke zpěvu nacionalistické písně Nélküled. Stejně jako spoustě dalších zemí může fotbal i Maďarsku fungovat jako průtokový ohřívač národní hrdosti. A možná i proto Orbán na tuto investici pořád sází.