Nová pokuta ve Francii: Za hvízdání nebo sexuální komentáře na adresu žen zaplatí viník až 19 000 korun

Někteří muži si budou muset dávat ve Francii velký pozor. Pokud budou mít poznámky na adresu žen se sexuálním podtextem nebo budou na dívky a ženy hvízdat, mohou nově zaplatit poměrně vysokou pokutu. Ta může dosáhnout výše až 750 eur, tedy přes 19 tisíc českých korun.

Jak informovala francouzská média, prezident Emmanuel Macron k novému zákonu řekl, že má zaručit, aby se „ženy nebály být na veřejnosti“.

Zákon vzešel z dílny velmi agilní ministryně pro genderovou rovnost Marlène Schiappaové. Ta je známou francouzskou feministkou a ve vládě sedí od května loňského roku.

Mnoho lidí nový zákon kritizovalo kvůli tomu, že bude velmi těžké posoudit, kdy bude například hvízdání na ženu možné považovat za projev obdivu a kdy za obtěžování, tedy nezákonné chování. „To je zcela irelevantní námitka,“ vzkázala ale všem Schiappaová. „My ženy dobře víme, v jaké chvíli se začínáme bát a kdy se už necítíme v bezpečí,“ dodala.

Sex mezi dospělými a dětmi je vždy znásilnění, prosazovala ministryně

Marlène Schiappaová předtím také prosazovala zákon, který by pohlavní styk mezi nedospělými, kterým ještě není 15 let, a všemi dospělými nad 18 let automaticky považoval za znásilnění. Změna však neprošla dolní komorou parlamentu, který prosadil, aby se za znásilnění automaticky považoval pouze takový styk těchto osob, ve kterém by „oběť neměla schopnost dát souhlas k pohlavnímu styku“.

Bylo proto rozhodnuto, že pokud je pohlavní styk s osobou pod 15 let dobrovolný, dospělá osoba čelí možnému trestu až pěti letům vězení a pokutě 75 000 eur. Pokud je oběť neschopná vyslovit souhlas se sexuálním stykem, hrozí pachateli až 10 let vězení. V případě znásilnění dítěte je maximální sazba ve Francii stanovena na 20 let vězení.