Jeff Bezos se stal nejbohatším mužem světa podle časopisu Forbes

Jeff Bezos se stal nejbohatším mužem světa podle časopisu Forbes Zdroj: reuters

Jeff Bezos má s manželkou Mackenzie čtyři děti.
Bill Gates s manželkou Melindou
Warren Buffett je majitelem společnosti Berkshire Hathaway
Françoise Bettencourt-Meyersová
Alice Waltonová, dědička Walmartu
9
Fotogalerie

Nový žebříček: Nejbohatší na světě je s rekordním majetkem Jeff Bezos, Kellner se vrátil do první stovky

Nový žebříček nejbohatších lidí planety amerického časopisu Forbes ukázal, že tím úplně nejbohatším je Jeff Bezos, jehož majetek překonal 100 miliard dolarů, což je vůbec poprvé v historii žebříčku. Nejbohatším Čechem zůstává s velkým náskokem Petr Kellner s 15,5 miliardy dolarů.

Majetek Jeffa Bezose dosáhl 112 miliard, což je o 39 miliard dolarů více než loni. Bezos, zakladatel Amazonu, poskočil ze třetího místa. Nárůst hodnoty Bezosova majetku je rekordní. Nejvyšší od roku 2001 je také rozdíl mezi prvním a druhým místem - 22 miliard.

Na druhé místo spadl Bill Gates, jehož majetek čítá 90 miliard dolarů a třetí je investor Warren Buffett s 84 miliardami dolarů. Forbesem odhadovaný majetek přitom vzrostl u všech tří.

Warren Buffett je majitelem společnosti Berkshire HathawayWarren Buffett je majitelem společnosti Berkshire Hathaway|profimedia.cz

Nejbohatším Neameričanem je francouzský podnikatel Bernard Arnault, do jehož impéria patří například značka Louis Vuitton. Arnault vyskočil z jedenáctého místa a podle Forbesu mu teď pane říká 72 miliard dolarů.

Nejbohatším Čechem je stále majitel PPF Petr Kellner. Jeho majetek dosáhl 15,5 miliard dolarů, vrátil se tak do první stovky, a to hned na 88. místo, meziročně si polepšil o 17 míst.

Nejbohatší Čech Petr KellnerNejbohatší Čech Petr Kellner|profimedia

Na světě je podle amerického časopisu celkem 2208 lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů. Šest z tohoto počtu je z Česka. S velkým odstupem za Kellnerem, na 456. místě s majetkem 4,6 miliard dolarů je premiére Andrej Babiš.

Třetí Čech, Karel Komárek drží 729. místo, Radovan Vítek 822., vlastník Czech News Center Daniel Křetínský obsadil 924. místo a konečně Pavel Tykač je na 1756. pozici.

Kdybychom posčítali majetek všech miliardářů na světě, dostali bychom se na částku 9,1 bilionů dolarů, což je o o 18 procent víc než loni.

Nejmladší miliardáři

Vůbec nejmladším člověkem, který se v žebříčku Forbesu umístil je na 1650. místě norská investorka Alexandra Andersenová. Je jí teprve 21 let, ale spoluvlastnictví rodinné investiční společnosti znamená majetek 1,4 miliardy dolarů.

Celkem je v žebříčku 8 dolarových miliardářů pod 30 let včetně Alexandřiny starší sestry. 

Alexandra Andresen je juniorskou šampionkou v jízdě na koni a neskutečně bohatá dívkaAlexandra Andresen je juniorskou šampionkou v jízdě na koni a neskutečně bohatá dívka|Instagram/alexandraandresen

Nejstarší miliardáři

Naopak nejstarším v žebříčku je singapurský dopravce Chang Yun Chung. Jeho jmění čini 1,9 miliardy dolarů, je na 1284. místě žebříčku a je mu už 99 let.

Celkem je na světě 53 dolarových miliardářů, kterým už bylo 90 let.

Nejbohatší ženy

Vůbec nejbohatší ženou na světě je s majetkem ve výši 46 miliardami dolarů Alice Waltonová, která je zároveň 16. nejbohatším člověkem planety. Waltonová je jedinou dcerou zakladatele Walmartu Sama Waltona. Waltonová sama se ale byznysu nevěnuje, raději má umění.

Druhou nejbohatší ženou (18. nejbohatším člověkem) je Francoise Bettencourt-Meyersová, francouzská dědička podílu ve firmě L´Oreal, kterou vede jako ředitelka. Francouzka má 42,2 miliardy dolarů.

Třetí je Susanne Klattenová, nejbohatší Němka, která vlastní podíl v automobilce BMW. Její jmění odhadl Forbes na 24,9 miliardy dolarů.